Ambasadorii din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia solicită Guvernului de la București să facă plățile către furnizorii de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor la electricitate și gaze naturale.

Pe lângă faptul că furnizorii cumulează pierderi de un miliard de euro datorate scumpirii energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, arată un document obținut de Economedia.

Solicitarea se regăsește într-o scrisoare transmisă încă din data de 17 februarie ministrului energiei Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă de către ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Ambasadorii susțin că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.

„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, afirmă ambasadorii, în scrisoare, potrivit sursei citate.

Guvernul a înființat anul trecut un sistem de compensare și plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care se aplică de la 1 noiembrie, dar statul nu a virat până acum banii furnizorilor.

„Cu mici excepții, care nu totalizează mai mult de 0,1% din piața de energie, companiile nu au primit niciun ban, deși facturile cu plafonările și compensările cuvenite consumatorilor au început să fie emise din noiembrie 2021. Până acum, subvențiile prin plafonarea și compensarea prețurilor la energie, legiferate de autorități, au fost suportate din banii furnizorilor, inclusiv din bani împrumutați”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-un comunicat transmis luni.

Tot luni, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că executivul „a demarat plățile către furnizorii de gaze și energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal. Aceste plăți vor continua pe toată durata de implementare a măsurilor de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

În debutul ședinței de guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a cerut un update privind situația plăților.

„Joi a avut loc ultima discuție cu furnizorii ce ține de atribuțiile Ministerului Muncii și de ANPIS. Începând de luni, după redepunerea noilor cereri de solicitare de sume, se fac noi plăți. Ieri am avut 18 milioane lei. Azi, până la intrarea în ședința de guvern, avem 3 furnizori cu 6,5 milioane. Actualizăm oră de oră sumele. Zi de zi, cum avem situațiile înaintate de dumnealor și verificările de vigoare, imediat punem în plată fără să ai așteptăm cele 30 de zile cum scrie în lege”, a spus ministrul muncii, Marius Budăi.

Ministerul Muncii are în sarcină facturile pentru consumatorii casnici, în timp ce Ministerul Energiei se ocupă de facilitățile pentru companii.

„La Ministerul Energiei au început plățile în urmă cu 2 săptămâni. Săptămâna trecută au fost plăți de 5 milioane lei. Facem plăți săptămânal, vinerea se trimit. Procedura de plată la Ministerul Energiei trebuie să ia în calcul inclusiv verificarea pentru IMM-uri a ajutorului de minimis. De aceea sunt sumele mai mici la solicitare decât pentru consumatorul casnic. Trebuie să verificăm dacă au primit ajutor de minimis, regulamentul european ne obligă să facem acest lucru”, a spus ministrul Virgil Popescu.

„Sigur, este importantă și suma, dar important este să ne respectăm angajamentele”, a conchis premierul.