Investitorii americani cer „retragerea imediată” a proiectului de act normativ privind măsurile fiscale anuntațe marți de ministrul de finanțe pentru că „sunt lipsite de responsabilitate și chibzuință” și ar induce „un haos generalizat” în economie.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanța de Urgență privind noile măsuri fiscale anuntațe de către Ministrul de Finanțe în data de 18 decembrie cu intenția de a fi implementate începând cu 1 ianuarie 2019.

„Considerăm că măsurile propuse, precum și maniera de adoptare a acestora sunt lipsite de responsabilitate și chibzuință, și induc un haos generalizat în economia românească, fapt confirmat de primele reacții pe piața de capital, care indică o erodare rapidă a încrederii investitorilor în numai câteva ore de la anunțarea acestui OUG”, se arată într-un comunicat al camerei de comerț.

AmCham face apel la respectarea cadrului legal privind transparența decizională și consultările publice.

Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici a anunțat marți seară o serie de modificări fiscale care ar trebui adoptate rapid de Guvern pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie. Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe abia după discursul ministrului, adică cu mai puțin de două săptămâni înainte de intrarea preconizată în vigoare.