Unele dintre cele mai mari companii de retail din România, mari lanțuri farmaceutice, precum și benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măștilor neconforme.

Este vorba despre lanțuri de retail precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, faramcii Sensiblu și Help Net, se arată în raportul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), obținut de Agerpres.

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie - 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măștilor.

Potrivit raportului, au fost controlați 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceștia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măști în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măști în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficiențelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăți de măști în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităților constatate; oprirea definitivă și scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăți de măști în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancțiuni contravenționale, din care 237 avertismente și 431 amenzi contravenționale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Printre companiile care au fost sancționate pentru comercializarea măștilor neconforme se află diverse puncte de lucru din țară ale marilor retaileri prezenți în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar și compania petrolieră Lukoil România.

De asemenea, raportul arată că au fost amendate și marile rețele de farmacii Help Net și Sensiblu.Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parțială a elementelor de identificare și caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucțiuni de utilizare, lipsă menționare compoziție material, lipsă declarație conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Pe 13 noiembrie, Paul Anghel, director general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a anunțat că România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măști neconforme aflate pe piață, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

"Alertă emisă de România - RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149", a notat Anghel, șef al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană ANPC.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat joi că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General.

"Așa cum am mai spus, protejarea populației este prioritară. De aceea, românii au dreptul să știe că ne preocupăm de acest aspect și, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piața pentru siguranța fiecăruia dintre noi.(...) Mesajul meu pentru cetățeni: măștile neconforme au fost retrase de pe piață de către cei de la ANPC și, mai mult chiar, au fost aplicate și amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preș nimic, așa cum sunt obișnuiți social democrații să facă! Românii trebuie să știe că sunt protejați. Și, repet, îi îndemn pe români să caute măști produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate și sunt cele mai bune de pe piață! Raportul neregulilor constatate și sancționate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General", a precizat ministrul.

Tot joi, ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măștile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecție sub denumirea de "acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate".