Ministerul de Finanțe încă nu a făcut un studiu de impact al măsurilor fiscale propuse să intre în vigoare peste doar două luni, dar analiștii trag deja semnale de alarmă privind schimbările ce vor fi introduse de la 1 ianuarie.

Companiile cu venituri sub un milion de euro vor anula majoritatea contractelor de muncă încheiate cu angajații, după implementarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri și majorarea salariului minim brut pe economie la 1.900 lei de la 1 ianuarie, potrivit unei analize elaborate de Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector la Institutul Bancar Român (IBR).

Guda susține că cele două modificări vor avea impact direct asupra a aproximativ 90% din companile active în România.

Analistul apreciază că un număr mic de firme va avea de plătit un impozit mai mare, în timp ce mult mai multe vor plăti mai puțin ca impozit, însă prin stabilirea unei cote unice de impozitare dispare motivația fiscală pentru menținerea a cel puțin unui angajat.

„Din totalul celor 415.698 companii cu venituri sub 1 milion de euro, aproximativ 70% vor plăti un impozit identic cu cel actual, 27% vor înregistra un impozit inferior și doar 3% vor plăti un impozit mai mare”, arată studiul de impact. „În baza Codului fiscal valabil în momentul de față, companiile cu venituri sub 500.000 de euro plătesc impozit pe cifra de afaceri în valoare de 1% dacă au cel puțin un angajat. Există 112.153 de companii în această situație, care prefera sa înregistreze un angajat (probabil, de cele mai multe ori, acesta fiind acționarul companiei plătit la nivelul salariului minim pe economie), deoarece costurile suplimentare cu cei 112.153 angajați (211 milioane lei estimate la nivelul salariului minim pe economie actual) sunt acoperite de impozitul inferior de 1% comparativ cu 3% dacă nu ar avea nici un angajat”.

„În noul context, în care impozitul pe cifra de afaceri este de 1% pentru toate companiile cu venituri sub 1 milion euro (indiferent de numărul de angajați) și salariul minim brut pe economie crește la 1.900 lei, probabil aceste companii vor anula majoritatea contractelor de muncă cu personalul respectiv”, se atrage atenția în studiul realizat de Iancu Guda.