Guvernul social-democrat descurajează câștigurile mari pentru a finanța măsurile promise în campania electorală

Guvernul condus de Sorin Grindeanu va elimina plafonul de cinci salarii medii brute peste care nu se impunea CAS şi CASS, potrivit Codului Fiscal adoptat tot de un guvern PSD în urmă cu mai mult de un an.

Astfel, cei 36.000 de salariaţi care câştigau din această plafonare se văd cu veniturile diminuate pentru ca bugetul să câștige aproximativ 2 miliarde de lei, sumă care ar acoperi majorările salariale pentru artişti (50%), creşterea pensiei minime şi dublarea burselor studenţilor.

De altfel, această măsură a fost anunţată şi de Liviu Dragnea în timpul formării guvernului. Prin eliminarea plafonului de plată a CAS de cinci salarii medii brute, statul încasează un plus de 1,4 miliarde de lei, iar din eliminarea plafonului la CASS alte 500 milioane de lei.

Cota de CAS este de 26,3% din salariul brut - formată din 10,5% plătită de angajat şi 15,8% plătită de angajator. Cota CASS este de 10,7% din salariul brut formată din 5,5% plătită de angajat şi 5,2% plătită de angajator. Salariul mediu brut a fost în luna octombrie de 2.874 lei, astfel că cinci salarii medii brute ar fi 14.370 de lei, notează Ziarul Financiar.