Autoritatea de reglementare a pieței energiei spune că furnizorii au cerut creșterea prețului gazelor naturale, iar acestea vor fi mai mari cu aproape 6% din august, chiar când Ministerul Finanțelor a propus reducerea și plafonarea acestora.

Prețul gazelor naturale pentru clienții casnici va crește, începând cu data de 1 august 2018, cu 5,83%, informează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) într-un comunicat citat de Agerpres.

„Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei minuțioase a costurilor reflectate în prețul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se menționează în comunicat.

Furnizorii de gaze naturale au cerut ajustarea prețurilor, potrivit ANRE, ca urmare a faptului că prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă s-a liberalizat de la 1 aprilie 2017, iar producătorii au libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat.

În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, prețul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei.

În schimb, Ministerul de Finanțe propune, potrivit unui proiect de HG publicat pe site, ca prețul maxim de vânzare a gazelor naturale din producția internă la producători să fie plafonat la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021, „pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici”.

Potrivit inițiatorilor, proiectul are impact pozitiv prin stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, generată de poziția dominantă a celor doi mari producători care au cotă de piață, fiecare de peste 46% și împreună de 95% (Romgaz, cu o cotă de 48,88% și OMV Petrom - 46,08% din total producție).

Joi, ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a recunoscut că măsura ar putea părea comunistă „până la un punct”, dar a susținut că nu este o concurență reală între cei doi mari producători, astfel că o intervenție a statului în piață și o plafonare ar fi necesară. 

Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul privind instituirea controlului asupra prețului la doar două zile după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a spus că trebuie ieftinite gazele cu peste 20%.