Întrebată de jurnaliștii de televiziune, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a spus că este vorba de o soluție a Comisiei de Prognoză: "Nu suntem de acord cu ea". Senatorul Florin Cîțu arată negru pe alb textul din proiectul propus de guvern.

UPDATE 21.05.2018, ora 11:05:

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză spune că precizarea cu privire la suspendarea pensiilor apare din greșeală, potrivit Digi 24.

"Într-un demers fără precedent în România, cele mai importante organizații de business advocacy, asociații profesionale, instituții de piață, mișcarea patronală, analiști financiari și reprezentanți ai consumatorilor de produse financiare și-au unit vocile pentru susținerea unui Apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii private", a anunțat duminică seara Asociația pentru Pensii Administrate privat (APAPR), citată de HotNews.ro.

Acesta este "un semnal puternic transmis de societatea civila catre Guvern, pentru a nu afecta Pilonul II, un sistem stabil, transparent, performant si de succes", spun semnatarii.

Știrea s-a răspândit rapid în mediul online. Pe ce se bazează însă informația?

Senatorul Florin Cîțu a identificat în proiectul legislativ, din partea Secretariatului General al

Guvernului, paragraful unde scrie negru pe alb suspendarea contribuțiilor la pilonul II de pensii.


"Am avut dreptate (...) desființează Pilonul II de pensii, opresc contributia catre Pilonul II de pensii de la 1 iulie 2018", scrie Florin Cîțu, președintele comisiei economice din Senat, pe pagina de FB.

Declarații Florin Cîțu: Faptul că nu se mai pun banii în acest pilon de pensii înseamnă desființarea lui
„Avem două confirmări: Pilonul II de pensii dispare și se fură banii pentru a fi folosiți la finanțarea altor cheltuieli. Poate că nu e o coincidență faptul că, de la 1 iulie se propune mărirea pensiilor, probabil că pentru asta vor fi folosiți acești bani. Faptul că nu se mai pun banii în acest pilon de pensii înseamnă desființarea lui”, a declarat Florin Cîțu pentru Digi24.

Ziarul Financiar: "Naționalizarea Pilonului II, prima decizie, dar care nu este suficientă. [...] Nu mai există kerosen."

"Petrecerea lui Dragnea "pe credit” s-a spart, iar acum vine nota de plată: Economia se pregătește de o aterizare bruscă și dură și pentru că nu mai există kerosen, guvernarea PSD trebuie să treacă la măsuri dure de redresare, asta dacă nu vor să arunce România în aer cu totul. Naționalizarea Pilonului II, prima decizie, dar care nu este suficientă" - scrie Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.

7 milioane participanți, 7 miliarde lei în total

"La sfârșitul lunii septembrie 2017 existau în România 7 milioane de participanți la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții este de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituții precum OECD și Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene,” - potrivit datelor APAPR, din noiembrie 2017 (Sursa: comunicat APAPR). 

Titlurile zilei