Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul prin care propunea plafonarea prețului la asigurările RCA pe o perioadă de 6 luni.

UPDATE

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, potrivit clip video publicat pe site-ul Guvernului la începutul ședinței de vineri la care presa nu a avut acces, că proiectul a fost retras de ASF "până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparență a proiectului de HG".

Proiectul urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, după ce ASF îl va readuce pe masa Guvernului, a mai declarat prim-ministrul. 

+++

Anunțul a fost făcut vineri dimineață de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

"În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autoritatea de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF”, a spus Cărbunaru.

ASF a publicat un proiect de Hotărâre pe care Guvernul urma să-l discute în ședința de Guvern de vineri, însă acesta a stârnit critici. Decizia ASF de a plafona prețurile a venit după falimentul Euroins.

Prețurile maxime la RCA urmau a fi stabilite de fiecare asigurător la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022, iar în situația în care aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, se arăta în proiectul de HG gândit de ASF și pus miercuri în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe, conform HotNews.ro.

În rândul firmelor de asigurări, proiectul ASF este văzut ca un coșmar.

„E obligată o piață întreagă la pierdere în special pe zonele cu grad mare de risc, iar operațional este un coșmar implementarea, mai ales că trebuie comparată prima netă cu prima brută, schimbări în programele IT care au fost făcute (și pentru care s-a plătit anul trecut) pentru a acomoda cerințele noi, mai ales din perspectiva solicitărilor Comisiei Europene. Nu cred că înțelege cineva cu adevărat ce presupune folosirea a două tarife simultan, cred că nu mai există o țară în lume cu asemenea abordare”, a declarat sub protecția anonimatului un director din asigurări, conform sursei citate.

Lucrurile nu sunt mai clare nici în rândul brokerilor din asigurări, care acuză ASF de habarnism.

„Brokerii nu pot să știe cum vor calcula asigurătorii tarifele RCA. Mie îmi e neclar cum va putea urmări ASF tarifele - sunt zeci de mii de combinații care rezultă în tarifare, doar dacă e să compari tarifele din martie 2022 cu martie 2023. Cine a făcut propunerea asta e habarnist rău.

„Asta e bătaie de joc. Plafonezi prețuri și cost de vânzare și lași service-urile să fure în continuare. Aș vrea să se țină de cuvânt un mare asigurator și să iasă din piața RCA!Nu se poate să plafonezi tot și service-urile să facă în continuare ce vor! Nu vrei să știi ce facturi fac!De aseară până acum au scos această prevedere. Până nu se oprește furtul cu factura nu vom putea avea o piata RCA normală. Trebuie făcută transparentizarea reparațiilor, să fie făcută o bursă de reparații. Așa vom avea preț corect, pentru RCA și pentru munca celor care repară mașini”, a declarat tot pentru HotNews.ro un deputat care a dorit să-și păstreze anonimatul.