Poza de moment e bună, dar amenințările se strâng asupra economiei, avertizează guvernatorul Băncii Naționale a României.

După o perioadă de constrângeri și reforme dureroase, indicatorii macroeconomici arată bine: România are una dintre cele mai ridicate rate de creștere din Europa, deficitul bugetar a scăzut sub 2 la sută din produsul intern brut, deficitul de cont curent s-a ajustat la 1 la sută din PIB, inflația e în teritoriu negativ.

Și totuși, șeful băncii centrale avertizează: „Personal, nu am văzut niciodată în cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilității economice și financiare a României”.

„Deși am avut o creștere substanțială a salariului minim, situația macroeconomică bună nu se reflectă întocmai la nivelul populației și firmelor. Există nemulțumiri, există tensiuni. Mulți oameni și multe firme mici o duc în continuare greu”, a spus Isărescu la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.

România a făcut progrese mari în ultimii ani în privința stabilității financiare și economice și a ajuns la una dintre cele mai ridicate rate de creștere din UE. Însă această stabilitate, atinsă cu sacrificii, riscă să afecteze viitorul țării, spune guvernatorul, cu referire la măsurile de relaxare fiscală și creșterile salariale care vor crește în acest an deficitul bugetar.

„Creșterea deficitului public în 2016 până la limita (admisă de regulile UE) de 3% din PIB și mai ales perspectiva unui deficit bugetar de aproape 4% din PIB în 2017 va duce categoric la intrarea datoriei publice pe o traiectorie ascendentă și ne arată că nu am învățat destul din principiul potrivit căruia în perioada de creștere economică susținută, trebuie să și economisim”.

Și premierul Dacian Cioloș a susținut aceeași idee, spunând că „avem reflexul să gândim că banul public trebuie cheltuit, dar nu avem reflexul de a vedea cât de bine este cheltuit”.

Guvernul cunoaște că există așteptări publice pentru măsuri sociale și nu spune că nu este nevoie de ajustări de pensii și creșteri de salarii sau de anumite investiții, dar aceste așteptări trebuie așezate la un nivel rezonabil, pentru păstrarea limitei de deficit bugetar și utilizarea eficientă a banilor, a declarat Cioloș, în cadrul aceleiași conferințe.

„Anul acesta trebuie să jonglăm cu anumiți factori, avem o construcție bugetară extrem de strânsă”, a spus șeful Guvernului, precizând că, într-un an electoral, există numeroase propuneri legislative care pun presiune pe buget, dar nu indică și sursa de finanțare a cheltuielilor, ceea ce forțează Executivul să dea aviz negativ.

După ajustările din ultimii ani, România respectă în acest moment toate criteriile de convergență la zona euro, dar trebuie să rămână atentă la riscurile de derapaj, a spus Isărescu.

„Ne confruntăm cu riscul de a pierde o parte din progresele făcute în ultimii ani”, a declarat guvernatorul BNR. „Dacă nu suntem atenți, putem să stagnăm nu numai economic, dar să și întârziem în procesul de convergență, să și rătăcim drumul”.