Azerbaidjanul va începe furnizarea de gaz în cadrul inițiativei Solidarity Ring (STRING), a declarat ambasadorul Bulgariei în Azerbaidjan, Ruslan Stoianov, într-un interviu acordat agenției azere de presă Trend.

"În ultimul an, Bulgaria a reușit să își diversifice aprovizionarea cu gaze. Dintr-o țară prin care tranzitau gazele naturale rusești, Bulgaria devine un distribuitor activ de gaze din diverse surse. Printre alți factori, acest lucru se datorează acordului privind accesul la terminalele de gaze naturale lichefiate (GPL) din Turcia, acordurilor cu Grecia și construcției de noi conexiuni de gaze, inclusiv cu Serbia, a căror construcție a început la 1 februarie 2023", a spus diplomatul bulgar.

"Cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Sofia, în octombrie 2022, partea bulgară a susținut posibilitatea furnizării unor cantități suplimentare de gaz azer în Europa Centrală, de Vest și de Sud, prin utilizarea rețelelor de transport de gaze din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, pentru care există o propunere și un acord prealabil din partea operatorilor de gaze din cele patru țări”, a adăugat el.

Memorandumul de înțelegere pentru încurajarea cooperării între Transgaz (România), Bulgartransgaz (Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Eustream (Slovacia) și SOCAR (Azerbaijan) a fost semnat marți la Sofia.

Inițiativa STRING a fost propusă de președintele bulgar Rumen Radev, în octombrie 2022, și presupune ca aprovizionarea sporită cu gaze din Azerbaidjan către UE, convenită în 2022 de către președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, să fie realizată la "costuri minime", a explicat el.

Ambasadorul a menționat Coridorul sudic al gazelor (SGC), subliniind că este un proiect uriaș, iar Azerbaidjanul a fost o forță motrice importantă pentru realizarea cu succes a acestuia.

"Acum, Bulgaria este singura țară prin care SGC nu trece direct, dar primește un miliard de metri cubi de gaz azer anual. Această cantitate reprezintă aproximativ 10% din capacitatea Conductei Trans-Adriatice (TAP), în această etapă, și aproximativ 30% din consumul anual al Bulgariei. Astfel, în raport cu țara noastră, Azerbaidjanul devine un partener energetic crucial pentru Bulgaria și pentru UE în ansamblu, în efortul nostru de diversificare reală atât a surselor, cât și a rutelor de alimentare cu gaze naturale”, a explicat Ruslan Stoianov.

El a amintit că ceremonia de inaugurare a Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), care a avut loc la Sofia la 1 octombrie 2022, în prezența președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și a altor șefi de stat și de guvern, precum și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a marcat începutul operațiunii comerciale.

IGB este o rută cheie pentru transportul gazelor din Conducta Trans-Adriatică (TAP) și Grecia către Bulgaria și țările învecinate. Este un proiect crucial pentru diversificarea aprovizionării cu gaze în regiunea Europei de Sud-Est, un proiect de interes comun și un proiect prioritar în cadrul Grupului de cooperare la nivel înalt pentru conectivitatea energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC).

"IGB, sistemul național de transport al gazelor bine dezvoltat și conexiunile de gaz deja existente cu Turcia, Grecia și România vor oferi țării mele o oportunitate de a deveni un adevărat hub regional pentru distribuția de gaze din diferite surse și rute către o serie de consumatori, ceea ce reprezintă, de fapt, esența diversificării. Deci, SGC a schimbat nu numai harta energetică a Bulgariei, ci și pe cea a întregii regiuni balcanice”, a spus ambasadorul.

El a mai explicat că posibilitatea de a crește aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027 va contribui la obiectivele de diversificare a energiei din Planul REPowerEU.

Disponibilitate de cooperare în sectorul non-energetic

Statele europene sunt interesate și de potențialul Azerbaidjanului pentru producerea și transportul de energie regenerabilă alternativă, precum și în domeniul transporturilor – în contextul atractivității comerciale tot mai mari a coridorului de transport pentru tranzitul mărfurilor prin Azerbaidjan din și către Asia Centrală.

Proiectul de Dezvoltare și Transmitere a Energiei Verzi, al cărui acord a fost semnat la 17 decembrie 2022, la București, între guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei, este "privit de la Sofia ca fiind deosebit de promițător”, a spus el.

Sursa: RADOR