Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 2,7%, de la 1,9% estimat în urmă cu doar trei luni, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, a anunțat joi șeful băncii, Mugur Isărescu.

Totuși, BNR nu a modificat prognoza de inflație pentru anul viitor, menținând-o la 3,2%.

Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază.

Guvernatorul băncii centrale a recunoscut că există presiuni de depreciere a monedei naționale, din cauza creşterii importurilor. „Leul nu este singura monedă care s-a depreciat. Am vazut depreciere în regiune atât la forint, cât şi la zlot. Deprecierea leului este însă mai de durată, nu cu cifre mari, dar mai de durată. Spre deosebire de Ungaria sau Polonia, noi avem o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale. Exporturile cresc cu 9%, în timp ce importurile cresc cu 11-12%. Baza este oricum dezechilibrată şi, chiar dacă exporturile şi importurile ar creşte în acelaşi ritm, balanţa commercială s-ar deteriora”, a spus Isărescu.

Principalele presiuni inflaţioniste sunt, potrivit guvernatorului, creşterea costurilor de producţie şi măririle de salarii, pe fondul unei incertitudini privind evoluţia preţurilor la energie, notează Mediafax.

Preţurile administrate prezintă incertitudini majore, în condiţiile procesului de dereglementare a preţurilor la energie”, a mai spus Mugur Isărescu.

Ca influenţe externe, principalul factor este evoluţia cotaţiilor ţiţeiului şi „ne ajută faptul că inflaţia din Europa nu a prins aripi; nu a prins aripi, dar nici nu mai e deflaţie”, a arătat guvernatorul. 

Potrivit BNR, calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârșitul anului viitor și 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019.