O bancă clandestină care avea sediul într-un magazin din Florența și într-o sucursală din Prato era rezervată clienților chinezi care, după plata unui comision, puteau transfera bani în China, scrie Il Fatto Quotidiano.

Agenții Gărzii Financiare din capitala Toscanei au descoperit o asociație criminală dedicată săvârșirii unei serii de infracțiuni de exercitare abuzivă a activității financiare și bancare. Doi cetățeni chinezi au ajuns în închisoare, numărul total al suspecților fiind treisprezece, cu toții acuzați, din diverse motive, de apartenență la o asociație criminală, exercitare abuzivă a activităților financiare și bancare și evaziune fiscală.

În cadrul cercetărilor a mai fost sechestrată suma de un milion de euro în numerar, bani care fuseseră retrași de către banca clandestină, plus alți 74.000 de euro, sumă reprezentând comisionul încasat la retragerea a aproximativ trei milioane de euro aduși de clienți.

Ancheta a fost condusă de Unitatea de Poliție Economică și Financiară a Gărzii Financiare din Florența. Potrivit ipotezei de acuzare înaintate de parchet și acceptată de judecătorul pentru cercetări preliminare, infracțiunile în litigiu fac parte "dintr-un sistem stabil și organizat" de management al antreprenorilor chinezi, deținătorii unei bănci clandestine care oferea servicii ascunse de transfer de bani în China în favoarea compatrioților, la plata unui procent de 2,5% din suma transferată și prin aplicarea unor cursuri de schimb între euro și yuan mai puțin favorabile decât cele oficiale.

Potrivit unei note a parchetului florentin, institutul de credit ilegal accepta cererile "clienților, antreprenori care activează în sectorul marochinăriei și confecțiilor" și retrăgea "numerarul pe care aceștia doreau să îl transfere fără a fi urmăriți de o serie de intermediari autorizați de Banca Italiei".

Sistemul de transfer, conform celor reconstituite în timpul investigațiilor, avea două canale principale: pentru sume mici, suspecții foloseau "We chat" și "Alipay", aplicații care permit transferuri de bani prin asocierea unuia sau mai multor carduri de credit unui cont din care, la momentul plății, se retrage suma exactă. Pentru sume mai mari apelau la un mecanism ceva mai complex: banii erau transferați prin conturi curente și carduri bancare deschise în China în favoarea altor subiecți cu domiciliul în patria mamă, indicați de clienți.

Apoi, banii strânși în numerar în magazinul florentin sau în filiala din Prato erau retrași de către alți compatrioți și transportați fizic în China prin diverse modalități. În interceptările telefonice, suspecții s-au plâns de faptul că, pentru așa-zișii "umeri", introducerea banilor în China devenise o operațiune mai complicată din cauza anulării zborurilor către acea țară, și indicau ca soluție alternativă transportul acestora cu containerele sau transportul direct cu mașina în afara graniței naționale și depunerea banilor în acele bănci străine unde legislația împotriva spălării banilor este mai puțin strictă.

Sursa: RADOR