Reformele susținute de investiții în infrastructura verde și cea digitală precum și în capitalul uman pot majora creșterea economică potențială a României, în perioada 2022-2030, la o medie de 5,2%.

UPDATE

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului, premierul Ciucă afirmă că prognoza de creștere economică a Băncii Mondiale "confirmă trendul pozitiv al economiei românești și potențialul de dezvoltare pe termen lung".

"Sunt caracteristicile unei economii sănătoase, ale unui progres bazat pe investiții, ancorat în proiecte de reformă și în obiective de perspectivă precum consolidarea statutului de membru al UE, al NATO și aderarea la Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică. Guvernul României și-a asumat demararea unor reforme ambițioase, cu rezultate cuantificabile pe termen mediu și lung", a spus acesta.

El a adăugat că reformele începute prin implementarea Proiectului ”România Educată”, extinderea digitalizării, pregătirea tranziției la economia verde, consolidarea fiscală sunt așteptate de cetățeni și reprezintă argumente solide pentru a atrage noi proiecte de investiții cu capital național și străin.

"Împreună cu finanțările de peste 90 de miliarde de euro în următorii ani din fonduri europene, România va continua perspectivele de dezvoltare și de recuperare a decalajelor față de statele europene. Măsurile luate deja în primele luni de guvernare primesc validări de etapă atât din partea instituțiilor naționale - datele Institutului Național de Statistică indică o creștere economică de 5,2% în primul trimestru al acestui an - , cât și din partea Comisiei Europene, care a îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru acest an la 3,9%. Datele specialiștilor sunt o dovadă a încrederii în economia românească, precum și a faptului că ne aflăm pe drumul corect în ceea ce privește politicile Guvernului de modernizare, dezvoltare și îmbunătățire a vieții cetățenilor", a mai transmis șeful Guvernului.

+++

Media este cea mai mare dintre cele patru țări analizate în cel mai recent raport al Băncii Mondiale, conform Agerpres.

Potrivit acestui raport, pe termen lung, investițiile mari însoțite de reforme precum: îmbunătățirea participării pe piața muncii, integrarea forței de muncă migratoare, eficientizarea instituțiilor și îmbunătățirea rezultatelor din educație ar permite Poloniei și Romaniei ca până la finele acestui deceniu (2022-2030) să înregistreze o creștere economică potențială mai mare decât în deceniul precedent.

Aceste reforme ar duce creșterea economică potențială, în perioada 2022-2030, la 4,6% în Bulgaria, 3,5% în Croația, 4% în Polonia și 5,2% în România.

Derularea acestor reforme ambițioase ar pune aceste state membre pe calea spre o convergență solidă cu venitul mediu per capita din UE și ar contracara impactul negativ rezultat de pe urma pandemiei și războiului din Ucraina.

Raportul Economic Periodic (EU Regular Economic Report) publicat luni de Banca Mondială arată că după o contracție de 5,9% în 2020, economia regiunii EU27 și-a revenit în 2021, când a înregistrat un avans de 5,3%, aceasta fiind cea mai puternică redresare economică a regiunii până în prezent.

Însă cele două șocuri consecutive recente riscă să încetinească redresarea țărilor din UE. Reforme cheie sunt necesare pentru o creștere inclusivă și sustenabilă în aceste vremuri pline de provocări.