Banca Mondială revizuiește în scădere previziunile sale de creștere pentru China în acest an și în 2023, din cauza unor "riscuri importante" legate în principal de Covid-19 și o criză fără precdent a imobiliarului.

China funcționează cu încetinitorul. Potrivit Băncii Mondiale, în a doua economie a lumii PIB va crește în acest an numai cu 2,7%, apoi cu 4,3% în 2023. Este vorba de o netă scădere față de precedentele prognoze ale instituției, care miza în iunie pe o creștere a PIB în China cu 4,3% în 2022, apoi cu 8,1% în 2023, relatează publicația franceză La Tribune.

China își fixase la începutul anului un obiectiv de creștere de circa 5,5% pentru 2022, care pare acum nerealist pentru mulți economiști. Această cifră, chiar dacă ar fi atinsă, ar fi totuși cea mai proastă performanță a țării în patru decenii, cu excepția lui 2020, perturbat de începutul pandemiei marcate în special de izolarea orașului Wuhan. Anul trecut, creșterea a atins 8,1% recuperând față de 2020. 

Relaxarea riscantă a politicii "Zero Covid"

La precedentele prognoze din iunie, instituția se îngrijora deja pentru creșterea celei de-a doua economii a lumii, aflată la acea vreme sub jugul politicii "zero Covid", o politică sanitară strictă și foarte dăunătoare pentru activitate. De la schimbarea de la începutul lui decembrie, experții se tem acum de proasta pregătire a Chinei pentru valul de infecții legate de relaxare, în situația în care mii de persoane în vârstă și vulnerabile nu sunt vaccinate.

"Perspectivele de creștere a Chinei sunt supuse unor riscuri importante", estimează Banca Mondială, argumentând prin "traiectoria incertă a pandemiei". Unii locuitori pot, acum, să meargă la muncă "normal", chiar dacă prezintă simptome de Covid-19, au arătat autoritățile municipalității - provincie Chongqing (sud-vest), care numără peste 30 de milioane de locuitori. A fost una din primele care au permis revenirea la muncă în ciuda simptomelor de Covid. La celălalt capăt al țării, provincia Zhejiang, limitrofă Shanghai-ului, a decis, de asemenea, că persoanele cu simptome ușoare pot "continua să muncească" cu condiția să ia "măsuri de protecție".

Pe de altă parte, guvernul încurajează acum populația să se izoleze la domiciliu când apar simptome de Covid, în vreme ce până la începutul lui decembrie, chinezii erau supuși testarilor cvasi-zilnice și unor carantine obligatorii în caz de test PCR pozitiv. Cartiere întregi, chiar orașe întregi puteau fi izolate de la descoperirea câtorva cazuri.

Totuși, contamimările cresc. Capitala Beijing și cele 22 de milioane de locuitori sunt deosebit de afectați de un val inedit de la începutul pandemiei și care s-a răspândit cu o viteză fulgerătoare în ultimele zile. Martorii vorbesc despre o intensificare în activitatea crematoriilor ca și despre spitale depășite de situație, în vreme ce medicamentele antigripale lipsesc din farmacii.

"Eforturile de creștere a vaccinărilor, în special în grupurile cu risc ridicat, vor putea permite o redeschidere a întreprinderilor) mai sigură și mai pațin perturbatoare", estimează Banca Mondială care prevede: creșterea va depinde de "comportamentul gospodăriilor și întreprinderilor" în săptămânile și lunile viitoare, avertizează instituția.

De teamă de a se îmbolnăvi de Covid, mulți chinezi stau deocamdată acasă, ceea ce duce la scăderea consumului, în timp ce multe magazine sunt închise. 

O criză imobiliară fără precedent, giganți în dificultate

În paralel, țara trece printr-o criză fără precedent în imobiliar, istoric un motor de creștere în China. Acest sector, care reprezintă, împreună cu construcțiile, mai mult de un sfert din PIB-ul țării, este în suferință de la măsurile adoptate de Beijing în 2020 pentru a reduce gradul de îndatorare al întreprinderilor. După ani de creștere vertiginoasă, vânzările imobiliare se arată acum în scădere în multe orașe. Și mulți promotori luptă pentru supraviețuire, ceea ce slăbește tot sectorul construcțiilor și miile sale de întreprinderi.

"Tensiunile persistente din sectorul imobiliarului ar putea avea repercusiuni macroeconomice și financiare mai largi", avertizează Banca Mondială. În această vară, gigantul Evergrand a fost constrâns să prezinte un plan de restructurare a unei părți a datoriei sale de 300 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, războiul din Ucraina, inflația și încetinirea cererii de produse manufacturate într-un context de temere de recesiune mondială apasă, de asemenea, pe economia țării.

Sursa: RADOR