Aderarea României la zona euro în 2019 nu mai este posibilă din punct de vedere tehnic chiar dacă autoritățile și-ar dori acest lucru, a spus miercuri guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

„Ținta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă pentru că ar fi trebuit ca, cel mai târziu în iunie 2016, să intrăm în ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n.r.), anticamera zonei euro, pentru care pregătirea e complicată. Tehnic nu mai este posibil, chiar dacă am dori politic”, a spus Isărescu într-o conferință de presă.

Declarația guvernatorului vine la câteva zile după ce viceguvernatorul băncii naționale (BNR) Bogdan Olteanu a spus că ținta 2019 nu mai este fezabilă. Olteanu a mai spus că, potrivit analizelor BNR, România ar putea atinge un nivel rezonabil de convergență reală cu zona euro în 2022-2023, respectând în acest timp criteriile de aderare.

Atât Olteanu cât și Isărescu insistă că decizia trebuie să fie însă una politică, ba chiar guvernatorul spune că este nevoie de consens național, mai ales având în vedere că 2016 este an electoral.

Însă oficialii guvernamentali au fost până acum surprinzător de tăcuți pe această temă. În ultima variantă (aprilie 2015) a raportului de convergență trimis Comisiei Europene, Guvernul României își păstrează angajamentul de adoptare a monedei euro începând de la data de 1 ianuarie 2019.

Cu toate acestea, autoritățile nu au anunțat niciun plan concret de măsuri în vederea adoptării euro, deși Mugur Isărescu spunea încă din mai că este nevoie de o foaie de parcurs foarte clară pentru a reuși adoptarea în 2019.

„Noi avem o abordare pe care am mai spus-o și o s-o propunem din nou Guvernului, președintelui ca, înainte de orice decizie, de stabilirea unei date, să ne facem o foaie de parcurs, trebuie să știm ce înseamnă atingerea acelei date, o foaie de parcurs care să fie discutată politic, să fie însușită și de opoziție, pentru că la anul suntem în alegeri. Pentru foaia de parcurs trebuie un consens la nivel național, mai mult decât unul politic poate”, a reiterat Isărescu în conferința de miercuri.

De altfel, și guvernatorul a reamintit că majoritatea țărilor din regiune nu au stabilite date anume pentru intrarea în zona euro, după ce multe planuri au fost date peste cap de criza financiară.