Ruperea relațiilor diplomatice afectează și afacerile din Orientul Mijlociu.

Unele bănci comerciale din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu mai fac afaceri cu instituțiile financiare din emiratul Qatar, din cauza tensiunilor diplomatice din Golf, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

Creditorii întârzie tranzacțiile până când vor primi instrucțiuni de la băncile lor centrale privind modul în care vor fi gestionate relațiile de afaceri cu Qatarul. De asemenea, băncile centrale din Emiratele Arabe Unite și Bahrein au cerut instituțiilor financiare să prezinte detaliat nivelul expunerii lor la băncile din emirat, termenul limită fiind joi, susțin sursele.

Analiștii apreciază că ruperea relațiilor diplomatice dintre Qatar și vecinii săi din Golf - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein - ar putea costa miliarde de dolari din cauza încetinirii comerțului și a investițiilor, precum și a creșterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune. 

Vecinii Qatarului și-au justificat măsurile prin faptul că Doha „susține terorismul”, inclusiv Al-Qaida, gruparea Stat Islamic și Frăția Musulmană, confrerie considerată „teroristă” de către Egipt și țări din Golf.

Fondul Suveran de Investiții al Qatarului, cu active estimate la 335 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul să evite o criză economică după ce luni Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein au decis reducerea legăturilor terestre, aeriene și maritime cu Doha, acuzând emiratul că susține terorismul. Dar o parte a economiei emiratului ar putea fi afectată semnificativ dacă disputa se prelungește în următoarele luni.

După Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein, au mai anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul și Yemenul și Libia.