Băncile vor „echilibru și rațiune economică” de la politicieni pentru a asigura disponibilitatea banilor pentru o criză economică de durată, recomandând evitarea unor soluții generalizate, chiar când Guvernul discută amânarea ratelor pentru nouă luni

„Impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare. Băncile au înțeles situația specială prin care trec mulți dintre clienți în această perioadă însă, pentru promovarea unor principii de creditare corecte și sănătoase, consideră că orice perioadă de amânare a rambursării ratelor, absolut necesară, ar trebui avută în vedere pe baza analizei instituțiilor de credit, de la caz la caz, și cu identificarea de soluții suplimentare”, se arată într-un comunicat comun al Asociației Române a Băncilor (ARB) și Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Cele două organizații, care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească, consideră că abordarea individuală a cazurilor clienților, persoane fizice și juridice, afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă „cea mai corectă și eficientă abordare pentru soluționarea reală a dificultăților financiare ale clienților, fără afectarea lichidității sistemului bancar”.

Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență privind suspendarea plății ratelor pe o perioadă de până la 9 luni, dar aceasta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. Membrii cabinetului vor rediscuta actul normativ în ședința de luni, aflată în desfășurare la ora publicării acestui articol, pentru a include observațiile primite de la clienți, au precizat oficiali guvernamentali.

Printre modificările anunțate de Florin Cîțu, ministrul finanțelor, se numără extinderea perioadei în care pot fi depuse cereri pentru suspendarea plății ratelor până la 45 de zile de la momentul apariției OUG (în forma inițială, era pe perioada stării de urgență), posibilitatea ca cei cu restanțe să își poată aduce ratele la zi, dar și necapitalizarea dobânzii.

Băncile spun că economia are nevoie de soluții individualizate pentru debitori și „recomandă evitarea de moratorii generalizate din partea autorităților, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri 'universale', de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni”, deoarece acestea pot conduce la „afectarea gravă a lichidității sistemului bancar” și nu soluționează pe fond diversitatea de situații cu care se confruntă clienții.

Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să "nu rămânem fără tracțiune în activitatea de creditare și mai ales, să nu fie afectate lichiditatea și capitalizarea băncilor", care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat.

Potrivit comunicatului celor două organizații bancare, responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluția sistemului bancar și a economiei României în perioada post criză de sănătate și în recesiunea economică ce va urma.

„Considerăm că economia României are nevoie să rămână agilă și că trebuie să dimensionăm stimulul de amânare a plății ratelor pe o perioadă adecvată. Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înțelepciune, pentru a le putea avea la dispoziție și după această perioadă de eforturi deosebite. Efortul sistemului bancar de susținere a clienților persoane fizice și juridice trebuie bine dozat către clienții care întâmpină cele mai acute dificultăți financiare în contextul pandemiei și nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată”, se menționează în comunicat.