Ministerul Finanțelor a primit de la Banca Europeană de Investiții (BEI) 368 de milioane de euro pentru construirea Spitalului Regional de la Craiova.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomson, au discutat luni despre modalitățile de a operaționaliza cât mai rapid și eficient contractul de finanțare a noului Spital Regional de la Craiova, în valoare de 368 de milioane de euro.

Împrumutul este al treilea din seria finanțărilor acordate de BEI în perioada 2021-2022 pentru sprijinirea construcției spitalelor regionale de urgență din România, după investițiile în spitalele regionale de urgență din Iași și Cluj, în valoare totală de 555 milioane de euro.

Contractul de finanțare a fost semnat, din partea României, de dl Adrian Câciu, ministrul Finanțelor și Guvernator BEI și de dl Christian Kettel Thomson, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Noul spital din Craiova, care se preconizează a fi finalizat până în 2027, va oferi servicii medicale de ultimă generație, inclusiv tratament pentru cancer, traume și asistență maternală.

"Banca Europeană de Investiții este un partener cheie pentru investițiile în domeniul medical din România. Este o investiție în oameni și pentru oameni. Peste 1,9 milioane de persoane din sud-vestul României vor beneficia de servicii medicale de calitate în urma construirii noului Spital Regional din Craiova. Unitatea va avea 807 paturi pentru spitalizări și 130 de paturi și tărgi pentru tratamente ambulatorii și va oferi servicii medicale de ultimă generație, inclusiv tratamente pentru cancer, traume și asistență maternală. De asemenea, după finalizarea noului spital sperăm să creăm peste 3000 de noi locuri de muncă.", a declarat Adrian Câciu.

"Investițiile în sănătate sunt în beneficiul tuturor. Banca Europeană de Investiții este încântată sa sprijine noul spital regional din Craiova prin cel mai mare împrumut pe care l-am acordat vreodată pentru investiții în domeniul sănătății în România. Această nouă investiție, consolidată de sprijinul consultativ și de asistența tehnică oferite de Centrul european de consultanță pentru investiții, vine după sprijinul recent acordat de BEI pentru noile spitale regionale din Iași și Cluj.", a declarat Christian Kettel Thomson.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre alte potențiale oportunități de colaborare, inclusiv, despre un împrumut 50 milioane de euro pentru realizarea unor investiții din domeniul siguranței rutiere.