Din moment ce a decis să părăsească piața unică, Marea Britanie nu mai poate rămâne la fel de apropiată, din punct de vedere economic, de restul Uniunii Europene, spune negociatorul-șef al UE, Michel Barnier.

„Marea Britanie cunoaște bine avantajele pieței unice, deoarece a contribuit la definirea regulilor noastre în ultimii 45 de ani. Și totuși, ea a făcut propuneri care ar submina piața noastră unică - una dintre cele mai importante realizări ale Uniunii Europene”, scrie Barnier, într-un articol de opinie publicat joi de Agerpres.

Marea Britanie dorește să mențină regimul liberei circulații pentru mărfuri, dar nu și pentru persoane și servicii, subliniază negociatorul-șef al UE, adăugând că britanicii spun că vor aplica reglementările vamale ale Uniunii, dar fără a face parte din ordinea juridică a acesteia. „Marea Britanie dorește astfel să își recapete suveranitatea și controlul asupra propriei legislații, dorință pe care o respectăm; cu toate acestea, nu îi poate cere Uniunii să piardă ea, în schimb, controlul asupra frontierelor și legilor sale”, punctează Barnier.

Marea Britanie vrea să părăsească piața unică europeană, în care bunurile, serviciile, capitalul și populația europeană circulă liber, dar își dorește să mențină relațiile strânse cu cele 27 state care rămân în Uniune. Barnier spune că britanicii nu pot alege doar părțile care îi convin, excluzând altele.

În plus, spune Barnier, mai întâi UE trebuie să se asigure că retragerea Marii Britanii se va desfășura în mod ordonat: „Am convenit deja asupra a 80% din dispozițiile Acordului de retragere (...) Însă, 80% nu înseamnă 100%”.

În pofida inerentelor divergențe, negociatorul-șef al UE își păstrează „convingerea că putem obține rezultate bune în urma negocierilor”.

„Respectarea principiilor UE și stabilirea unui parteneriat nou și ambițios sunt, ambele, posibile”, spune Barnier.

Citiți articolul complet pe site-ul Agerpres