Business as usual pentru gigantul german din industria chimică BASF. Compania tocmai a încheiat o afacere de miliarde cu Gazprom, prin care își asigură exploatarea unor câmpuri de gaze din Siberia.

La schimb, Gazprom primește active de importanță strategică în Germania. 

BASF a dat publicității un comunicat de presă, în care anunță că până la sfârșitul acestui an urmează să încheie afacerea din Siberia cu Gazprom. Concernul german mai încercase același deal cu Gazprom la finele lui 2013, dar a eșuat la acel moment.

Acum, societatea Wintershall, parte din BASF, care a fost condusă de actualul șef al consiliului de administrație al OMV, va ceda în totalitate divizia sa de comercializare de gaze naturale și pe cea de stocare de gaze către Gazprom.

În plus, societatea Wintershall Nordzee - activă în explorarea zăcămintelor de petrol și gaze - va ceda 50% din capitalul său către Gazprom, în schimbul participațiilor la câmpurile din Siberia.

Acordul pentru acest schimb de active a fost încheiat cu mulți ani în urmă. Afacerea părea compromisă total la finele lui 2014, din cauza divergențelor între Occident și Rusia legate de conflictul din Ucraina. Comisia Europeană a dat undă verde tranzacției încă din decembrie 2013.