UPDATE 12.11 Electrica revine cu un nou comunicat în care detaliază cheltuielile cu mentenanța rețelei și afirmă că rezultatele trimestriale ale companiei relevă o ”îmbunătățire continuă”.

Pe final de mandat, ministrul energiei și-a impus voința în AGA la Electrica, reușind să obțină schimbarea Consiliului de Administrație. Dar trei ONG-uri îl acuză pe ministru că intervine arbitrar pentru a anula planurile de investiții și decăpușare.

Acționarii Electrica convocați într-o AGA marți au votat pentru modificarea numărului de membri ai Consiliului de Administrație de la 5 la 7, ceea ce înseamnă însă că și membrii actuali pot fi schimbați.

Ministrul Andrei Gerea este de altfel într-un război declarat cu conducerea Electrica, pe care a acuzat-o că în loc să investească în dezvoltarea companiei preferă să facă „deal-uri cu acționarii”. De cealaltă parte, managementul companiei de distribuție și furnizare de electricitate au acuzat ministerul că încearcă să preia controlul Electrica și să numească administratori pe criterii politice, nu de competență.

Deși este cel mai mare acționar al Electrica, Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri nu este majoritar, controlând doar 48,78 la sută din acțiuni, în urma privatizării de anul trecut pe bursele de la București și Londra.

O miză cu multe zerouri?

De altfel, aceasta este și miza: în urma listării, în conturile Electrica au intrat aproximativ 600 de milioane de euro, bani care încă nu au fost puși la treabă. La sfârșitul lunii iunie, Electrica avea înregistrate în contabilitate 3 miliarde de lei (675 milioane de euro) cash, respectiv numerar și echivalente, depozite, certificate de trezorerie și obligațiuni guvernamentale.

„Uitați-vă la Electrica, se stă de un an de zile, se doarme pe banii ăia, nu s-a făcut nimic. Eu mă gândesc că acești bani pot fi folosiți în îmbunătățirea sistemului, în performanțe, în smart-griduri, de exemplu, în investiții strategice în regiune, nu să facem deal-uri cu acționarii, să îi ajutăm să dea bine la Londra”, spunea ministrul Gerea într-o conferință pe teme energetice organizată recent.

Și totuși Electrica are un plan de investiții de peste 121 milioane de euro în acest an și peste 715 milioane de euro până în 2018, dar lupta se dă acum pe cine va decide destinația acestor bani.

„Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă «la ordine» pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiții și decăpușare. În fine, a încercat să deturneze banii colectați prin ieșirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA”, se arată într-un comunicat comun al organizațiilor neguvernamentale Freedom House, Centrul Român de Politici Europene și Expert Forum.

ONG-urile reamintesc că, pentru a atrage încrederea investitorilor, România a promis management profesionist și urmărirea performanței. După listare, guvernul (prin Ministerul Energiei) a numit după procedură, pe criterii de  competență, membrii în Consiliul de Administrație, noii acționari au numit persoane cu experiență în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană.

„Noul Consiliu de Administrație a propus proceduri de etică și responsabilitate, a oprit investiții inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane și a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă”, se arată în comunicat.

La cererea premierului interimar, Gerea răspunde 

„Ne manifestăm regretul că unele ONG-uri au picat în plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii și beneficii nesusținute de prestația lor și pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimțite, a unor indivizi care, sub masca depolitizării, au răspândit informații neadevărate despre situația de la Electrica”, a spus ministerul energiei într-un comunicat transmis miercuri seară.

Replica vine după ce, în ședința de guvern din cursul zilei de miercuri, premierul interimar Sorin Cîmpeanu i-a solicitat ministrului Andrei Gerea, să clarifice problemele de la compania Electrica. „Domnul ministru Gerea, am înțeles că avem o problemă cu Electrica. Vă rog să clarificați această problemă printr-un comunicat de presă”, i-a spus Cîmpeanu ministrului, potrivit profit.ro.

În comunicat, ministerul reiterează că actualul management nu a crescut investițiile,  ba chiar promovează reducerea agresivă a costurilor cu întreținerea rețelelor. „Din investițiile angajate, până la 30.08.2015, societățile din grupul Electrica au realizat investiții de 279.285 mii lei, adică circa 32 la sută din investițiile angajate pentru întreg anul 2015 (circa 20 la sută din planul asumat prin IPO) și propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanța cu 94%!”

În aceste condiții, continuă comunicatul, „ne putem întreba ce interese au oare cei care sunt deranjați de poziția ministerului față de imperativitatea îndeplinirii obligațiilor asumate prin Prospectul de IPO, efectuarea cheltuielilor de mentenanță pentru siguranța rețelelor din segmentul de distribuție (...) sau față de necesitatea introducerii unor criterii de performanță pentru activitatea CA și a agreării unui plan de management cu ținte și termene precise de îndeplinire”.

Electrica susține însă, într-un comunicat transmis joi, că firmele de distribuție din grupul Electrica au bugetat o reducere de 18% a cheltuielilor de întreținere a rețelelor electrice față de anul precedent. „Eficientizarea vine ca o consecință naturală a înlocuirii echipamentelor perimate din rețelele de distribuție cu echipamente noi, care necesită costuri de întreținere reduse. Prin urmare, în primele șase luni ale anului 2015, față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea efectivă a cheltuielilor de mententanță a fost de 4%”.

De asemenea, compania remarcă „îmbunătățirea continuă” a performanțelor financiare. Electrica a înregistrat în primul semestru din 2015 un profit net consolidat de 277 milioane lei, o creștere cu 30 la sută față de primul semestru al anului trecut. În perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2015, compania a înregistrat venituri din exploatare în creștere cu 9,5 la sută, investițiile în rețelele electrice au crescut cu 21 la sută, iar profitabilitatea atribuibilă acționarilor a crescut cu 46%, potrivit comunicatului Electrica. Compania va prezenta săptămâna viitoare rezultatele aferente celui de-al treilea trimestru.

Temeri pentru viitoarele listări 

„Acest caz e mai mult decât despre Electrica”, avertizează ONG-urile. Companiile de stat reprezintă încă o parte semnificativă a economiei românești, iar numirile în conducerile acestora rareori au ținut seama de competențele manageriale cât de afilierile politice. Mai mult, după cum susține societatea civilă, cele mai multe firme de stat sunt căpușate și trebuie decăpușate indiferent dacă vor fi sau nu privatizate.

De cealaltă parte, ministerul condus de Gerea replică agresiv: „Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generații de băieți deștepți care vizează un nou tip  de căpușare a companiilor de stat sau a banilor acționarilor”.

Propunerea de creștere a numărului de membri CA de la 5 la 7 a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial și al pregătirii tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societății, susține ministerul.

Paradoxal, ONG-urile arată tot către promisiunile făcute la privatizare în susținerea poziției lor contra deciziei ministeriale.

„Trebuie să adopte management modern și practici etice solide. Dacă România dă semnalul că nu-și ține angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele ieșiri pe bursă pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani în companiile românești?”