Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânzile cu un sfert de punct procentual, ducând la 4,25% rata de refinanțare principală, la 3,,75%, pe cea la depozite și la 4,50% pe cea la creditarea marginală, a anunțat BCE.

''Inflația continuă să scadă, dar ne așteptăm că va continua să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă mare de timp'', scrie BCE în comunicatul de presă de la finalul ședinței care a majorat ratele, scrie Il Messaggero.

''Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele sunt la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât este necesar pentru a atinge ținta de inflație de 2%. Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia", adaugă BCE.

Perspectivele pe termen scurt pentru activitatea economică s-au ''deteriorat'' foarte mult din cauza cererii mai slabe care afectează producția, iar investițiile dau și ele semne de înrăutățire. Servicile rămân puternice, dar se pierde elanul. Pe termen scurt, economia rămâne slabă, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde. Piața muncii rămâne robustă, cu șomajul la niveluri scăzute, însă unii indicatori arată că tendința poate încetini din cauza scăderii producției.

''Motoarele inflației se schimbă. Presiunea asupra prețurilor interne, inclusiv creșterea salariilor și a marjelor la produse este în creștere'' în timp ce scade cea a importurilor.''Am decis cea de-a noua majorare într-un an, am decis-o în unanimitate'', iar pentru viitor ''datele și evaluările ne vor spune ce avem de făcut. Suntem dependenți de date, deoarece ele pot varia de la o întâlnire la alta'', a conchis Lagarde.

Sursa: RADOR