BCR intră în rândul băncilor care propun dobânzi mai mici clienților existenți
Banca Comercială Română (BCR) a lansat o ofertă pentru clienții săi care au deja contractate credite imobiliare și cu garanție ipotecară, în urma căreia ratele ar putea scădea în medie cu 20%, potrivit instituției de credit.
Reprezentanții BCR precizează că, timp de cinci ani, dobânda anuală pentru cei care acceptă această ofertă va fi fixă, de 4,95%, urmând ca apoi să fie calculată Euribor + 3%. În cazul creditelor de consum cu ipotecă, dobânda va fi mai mare cu un punct procentual.
Dana Demetrian, vicepreședinte Retail&Private Banking în cadrul BCR, a spus că ratele ar putea scădea cu până la 30%. În plus, banca va pune la dispoziția clienților cărora le face această ofertă un flux rapid de aprobare, cu documentație simplificată, comisioane zero și asigurare de viață gratuită pe întreaga durată a creditului.
Oferta BCR intervine la scurtă vreme după ce Tribunalul București a decis în favoarea clienților reprezentanți de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în procesul intentat OTP Bank, vizând modul de calcul al dobânzii la credite. Astfel, tribunalul a dispus eliminarea din contractele OTP a clauzei privind dreptul băncii de a calcula variația dobânzii „în conformitate cu politica băncii”, fără a aproba însă și cererea de a restitui clienților sumele încasate în plus. Clienții și-ar putea recupera banii plătiți în plus prin acțiuni ulterioare în instanță.
Potrivit profit.ro, ANPC se mai judecă și cu alte instituții financiare, printre care BCR, Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Românească, Volksbank, Alpha Bank, Credit Europe Bank IFN, Piraeus Bank.
Pe de altă parte, Volksbank România a anunțat recent că persoanele fizice cu contracte de credit vor primi înapoi, până la sfârșitul lunii septembrie, valoarea comisionului de risc sau de administrare, respectiv rezerva minimă obligatorie. Decizia a fost luată de Banca Transilvania, care a preluat integral Volksbank la finele lui 2014, și vizează toți clienții cu credite curente, indiferent de moneda în care a fost contractat împrumutul. Volksbank a pierdut, în ianuarie 2014, un proces colectiv înaintat împotriva sa de 580 de clienți pentru eliminarea din contracte a unor clauzelor abuzive, printre care și diferite comisioane.