Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că statul nu are probleme cu finanțarea proiectelor, ci cu pregătirea acestora, astfel că întârzierile în derulare duc la prelungirea acordurilor de credit.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este pregătită să sprijine proiectul autostrăzii Comarnic - Brașov, a declarat luni, la Palatul Victoria, vicepreședintele instituției, Andrew McDowell, într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Vom continua să colaborăm, să lucrăm cu ministerul pe care îl conduce, dar și cu Ministerul Transporturilor, cu toată capacitatea pe care o avem pentru a sprijini proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov. Am indicat clar că suntem gata să sprijinim asta, din orice poziție ne-am regăsi”, a spus McDowell (foto dreapta).

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat că România nu are probleme în a finanța proiecte, ci în modul în care derulează programele finanțate, scrie Agerpres.

„Am avut, de-a lungul timpului, multe exemple de prelungiri de acorduri de împrumut, pentru că pe fond documentele și chiar proiectele nu erau gata în timpul planificat. Așa că nu este problema de finanțare pentru Comarnic-Brașov sau alte proiecte din România. Vom vedea exact care este situația din discuțiile cu Ministerul Transporturilor. Sunt discuții înaintate, după cum știți, cu Banca Mondială pe această secțiune. Repet: nu problema de finanțare ne creează astăzi probleme”, a susținut Teodorovici (foto stânga).

Proiectul de autostradă Ploiești - Brașov este compus din două sectoare cu caracteristici de proiectare și construcție radical diferite: sectorul Ploiești - Comarnic (sector de câmpie și deal) respectiv Comarnic - Brașov (sector de deal și munte). 

Lungimea totală a autostrăzii este de 110 kilometri, iar costurile sunt estimate la 1,565 miliarde de euro.

Volumul total al împrumuturilor acordat României de Banca Europeană de Investiții a depășit 13 miliarde de euro, de la începutul operațiunilor în țara noastră, în 1992, și până în prezent. Numai în 2017, sprijinul acordat de către Grupul BEI, compus din Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții (FEI), s-a ridicat la valoare de 1,9 miliarde de euro, din care peste 1,3 miliarde de euro au fost reprezentate de împrumuturile BEI, iar 551 de milioane de euro sub formă de garanții și investiții de capital în întreprinderi mici prin FEI.