China a impus, de marți, restricții la exportul a două metale indispensabile pentru semiconductori și al căror principal producător este, relatează France 24.

Această decizie este percepută ca o formă de represalii la măsurile luate de Washington împotriva sectorului său tehnologic.

Exportul de galiu și germaniu sunt controlate de acum înainte de Beijing. China a impus, de marți, 1 august, restricții la aceste două metale indispensabile pentru semiconductori și al căror principal producător este.

Administrația Biden a multiplicat în ultimele luni măsurile pentru a restrânge accesul companiilor chineze la semiconductorii cei mai avansați, în numele "securității naționale". China, care caută să devină autonomă în conceperea semiconductorilor, estimează că aceste măsuri urmăresc să mențină supremația Statelor Unite în acest domeniu.

Strategice în cel mai înalt grad, microcipurile sunt esențiale pentru fabricarea unei multitudini de aparate electronice: cafetiere, mașini electrice, smartphonuri, armament.

Potrivit unei directive a Ministerului Comerțului, exportatorii chinezi de galiu și de germaniu trebuie să obțină o licență de acum înainte. Ei vor trebui să dea informații despre destinatarul final și să anunțe utilizarea, precizează acest document din iulie care a intrat în vigoare marți.

China reprezintă 94% din producția mondială de galiu, prezent în special în circuite integrate, LED-uri și panouri fotovoltaice, potrivit unui raport al Uniunii Europene publicat în acest an. Cât despre germaniu, indispensabil pentru fibrele optice și infraroșu, 83% din producția acestui element provine tot din China.

Restricții cu valoare, înainte de toate, politică 

Este un "mesaj clar", "fără ambiguitate" adresat Statelor Unite, estimează analistul James Kennedy, de la biroul ThREE Consulting, care temperează totuși importanța unei măsuri înainte de toate politice. Ea "urmărește să producă daune minime" Statelor Unite, deoarece nevoile lor de galiu și germaniu sunt "slabe" și pot fi compensate din altă parte dacă e cazul, arată el.

În schimb, dacă Washingtonul alege să continue escaladarea, următoarea replică chineză va avea consecințe", avertizează expertul, care nu exclude restricții pentru pământurile rare.

Spre deosebire de ce lasă să se înțeleagă denumirea lor, acest ansamblu de 17 metale esențiale tehnologiilor de vârf se găsește relativ din abundență. Dar proprietățile lor electromagnetice - deosebit de căutate - fac din ele "metale strategice". Aceste măsuri ale Beijingului vin în momentul în care, potrivit agenției Bloomberg, administrația Biden intenționează noi restricții vizând sectorul tehnologic chinez.

China a anunțat, pe de altă parte, luni restricții la exportul anumitor tipuri de drone, de la 1 septembrie. Această măsură apare ca un răspuns la criticile occidentale privind ajutorul pentru Rusia în războiul contra Ucrainei.

Sursa: RADOR