Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare investește în total 250 milioane de euro în cele patru bănci sistemice din Grecia. Cele patru grupuri financiare dețin câteva dintre cele mai importante bănci românești.

BERD contribuie astfel la pachetul de finanțare primit de Grecia de la marii finanțatori internaționali și este prima finanțare acordată de când Grecia a intrat, temporar, pe lista țărilor în care banca poate derula operațiuni în mai 2015.

Ca parte a pachetului financiar de susținere a celor patru bănci, BERD va investi câte 65 milioane de euro în Alpha Bank și Eurobank, 50 milioane de euro în National Bank of Greece și 70 milioane de euro în Piraeus Bank.

Rol important în sistemul bancar local

Eurobank este acționarul Bancpost, a zecea bancă din România după valoarea activelor la sfărșitul lui 2014, în timp ce Banca Românească (sucursala National Bank of Greece) se situa pe poziția a paisprezecea. Alpha Bank era la sfârșitul anului trecut cea mai bine poziționată în sistemul bancar românesc, pe locul opt cu o cotă de piață de 4,6 la sută. Piraues Bank, care cu o cotă de 2,5 la sută ocupa a unsprezecea poziție în sistem, este pe punctul de a fi vândută către fondul de investiții JC Flowers care va prelua și Banca Carpatica.

De altfel, BERD cunoaște foarte bine sistemul bancar românesc, fiind cel mai important acționar al Băncii Transilvania încă din 2001.

La sfârșitul lunii august, cele patru bănci cu acționariat grecesc cumulau 12,7 la sută din soldul total al creditelor acordate de bănci și aveau o pondere de 7,7 la sută din totalul depozitelor, potrivit unei prezentări a guvernatorului BNR Mugur Isărescu. În aceeași prezentare, Isărescu a susținut că aceste bănci sunt bine capitalizate.

De câți bani e nevoie

La nivel internațional însă, cele patru grupuri financiare au nevoie de capitaluri suplimentare de 14,4 miliarde de euro (scenariul advers), potrivit testelor de stres efectuate de Banca Centrală Europeană. De altfel, din ultima tranșă de ajutor destinată Greciei, în valoare de 12 miliarde de euro, 10 miliarde sunt destinate capitalizării băncilor. 

„Recapitalizarea băncilor din Grecia este un pas esențial către revenirea economică a țării”, a declarat Nick Tesseyman, Managing Director, Instituții Financiare în cadrul BERD.

Obiectivul procesului de recapitalizare este întărirea celor patru bănci sistemice pentru a facilita trecerea lor în proprietate privată, spune BERD. Procesul este critic pentru stabilizarea și restructurarea sectorului bancar din Grecia, pentru a restabili încredera investorilor și a deponenților și restabilirea fluxurilor financiare care să ajute la finanțarea economiei reale, arată instituția într-un comunicat.