Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare vede un declin mai accentuat al economiei românești în acest an comparativ cu previziunile din mai, în timp ce recuperarea pare că va fi mai lentă.

De altfel, BERD a revizuit estimarea privind evoluția economiilor emergente în care investește, apreciind că impactul măsurilor de limitare a epidemiei de COVID-19 va fi mai mare decât cel estimat în primăvară.

BERD prognozează acum o contracție globală de 3,9% în acest an, în regiunile în care investește (care includ peste 35 de țări din centrul și estul Europei și Asia) și o revenire în anul viitor, cu o creștere de 3,6%.

Previziunile anterioare publicate în luna mai prevedeau o scădere în 2020 de 3,5% și o recuperare mai puternică în 2021, de 4,8%..

Economistul șef al BERD, Beata Javorcik, a spus că economia s-a contractat brusc în toate regiunile BERD în al doilea trimestru al anului 2020. „În multe economii, contracția a fost mai mare decât scăderile observate în timpul crizei financiare globale. Viteza de redresare este de așteptat să fie similară cu cea observată în urma acelei crize, urmâțnd ca economiile să revină la nivelurile pre-pandemice spre sfârșitul anului 2021”.

Pentru România, BERD previzionează o contracție a economiei de 5% în acest an (față de 4% estimat în primăvară), urmată de o creștere cu 3% în 2021. În mai, BERD estima că România va înregistra o creștere a PIB cu 4% anul viitor.