Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și-a îmbunătățit semnificativ estimarea privind evoluția economică a României, prognozând o creștere de 6% în acest an, față de un avans de 3% estimat în septembrie 2020.

Potrivit celei mai recente prognoze regionale a BERD, cele trei țări din regiunea Europei de Sud-Est (România, Bulgaria și Grecia) au fost afectate serios de criza COVID-19 în 2020, cu o contracție medie de 5,2%, cea mai amplă din toate regiunile în care BERD operează. Cu toate acestea, în prezent, are loc o revenire în toate cele trei țări din regiunea Europei de Sud-Est, în special în România, astfel că pe ansamblul lui 2021, BERD se așteaptă la o creștere de 5,2% la nivel regional. Este vorba de cea mai mare revizuire în sus a prognozelor de creștere ale BERD, de aproape două puncte procentuale, față de estimările publicate în luna septembrie a anului trecut, notează Agerpres.

„România a traversat criza Covid-19 mai bine decât se estima inițial, cu o contracție a PIB de 3,9% în 2020. Pe ansamblu, consumul privat a avut cel mai semnificativ declin în 2020, de 4,9%, în timp ce investițiile care s-au menținut și îmbunătățirea exporturilor au avut o contribuție pozitiv la creștere. În ultimele două trimestre, economia a crescut în ritm robust, pe măsură ce măsurile de izolare au avut un impact limitat asupra activității economice... Actualul avânt din economie ar urma să ducă la o creștere de 6% a PIB în 2021. Pentru 2022, Facilitatea de Revenire și Reziliență ar urma să dea un impuls semnificativ investițiilor, în timp ce consumul privat și îmbunătățirea exporturilor ar putea să se traducă într-o creștere economică de până la 5%. Principalul risc în jos la adresa acestor prognoze are legătură cu evoluția pandemiei”, susține BERD.

Per total, banca estimează că economiile emergente din zonele în care operează vor crește în medie cu 4,2% în acest an (față de o estimare de 3,6% în raportul realizat în toamna anului trecut).

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și Orientul Mijociu.