Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își propune să-și majoreze ușor investițiile în România în perioada 2015-2018, chiar dacă totalul pentru acest an se anunță mai mic decât valoarea din 2014.

În primele opt luni ale anului, BERD a investit aproape 130 milioane de euro în proiecte românești și alte câteva sunt în discuții. „De obicei înregistrăm spre sfârșitul anului un vârf în privința tranzacțiilor, dar nu cred că vom consemna același volum ca anul trecut. Totalul va fi mai mic decât cel pentru anul trecut”, a spus Matteo Patrone, directorul de țară al băncii în România.

În 2014, BERD a investit peste 590 milioane de euro, în creștere cu 16 la sută față de anul precedent. 

Patrone, care a prezentat marți noua strategie de țară pentru perioada 2015-2018, spune că planul e ca BERD să-și mențină sau să crească ușor investițiile comparativ cu precedentul interval. În ultimii patru ani, BERD a investit peste două miliarde de euro în România.

Totuși, adaugă noul director de țară – Patrone a fost numit în iunie la conducerea biroului din București -, încă rămâne de văzut ce strategie adoptă banca pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est. Mai mult, BERD este „o bancă care se bazează pe cerere”, astfel că valoarea finanțărilor din acești patru ani va depinde și de numărul de proiecte disponibile, spune Patrone.

Noua stratege de țară are ca obiective extinderea accesului la finanțare prin stimularea creditării și dezvoltarea pieței de capital, reducerea disparităților regionale și stimularea incluziunii prin intermediul infrastructurii comercializate, dar și creșterea competitivității în sectorul privat.

„Ne propunem să stimulăm creșterea sectorului privat din România prin extinderea accesului la finanțare, cu accent pe dezvoltarea pieței de capital”, a afirmat reprezentantul BERD. El a adăugat că investițiile vor fi combinate cu sprijinul pentru reforme, urmărind îmbunătățirea guvernanței corporative în întreprinderile de stat.

Patrone a precizat că există o listă cu proiectele în care BERD vrea să investească, dar aceasta trebuie scurtată. Premierul Victor Ponta, ministrul transporturilor, Iulian Matache, și ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, au vizitat sediul din Londra al BERD în urmă cu două săptămâni, înainte ca board-ul băncii să aprobe strategia de țară. În timpul vizitei au fost discutate mai multe proiecte, a spus Patrone, explicând că nu poate da mai multe amănunte deoarece acum se desfășoară un proces de analiză, care presupune inclusiv crearea unei liste scurte.

Instituția estimează că economia României va crește cu aproximativ 3 la sută în 2015 și 3,2 la sută în 2016, una dintre cele mai mari creșteri economice din sud-estul Europei.

Până în prezent, BERD a investit în total peste șapte miliarde euro în România și a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finanțare în toate sectoarele economiei țării. Proiectele de infrastructură au atras circa o treime din investițiile băncii, 29 la sută au mers către finanțarea sectorului corporate, un sfert din total a fost alocat energiei, iar restul instituțiilor financiare.