"Americanii pot avea încredere în faptul că sistemul bancar este solid”, a dat luni asigurări președintele Joe Biden, în urma prăbușirii băncii californiene Silicon Valley Bank (SVB).

"Depozitele voastre vor fi disponibile când veți avea nevoie de ele. Întreprinderile mici din toată țara care au conturi la aceste bănci pot respira ușurate știind că își vor putea plăti muncitorii și își vor plăti facturile", a declarat Biden, îndemnând Congresul să consolideze reglementarea sectorului bancar.

Înființată cu patru decenii în urmă, Silicon Valley Bank (SVB), cu sediul central în California, a devenit a 16-a cea mai mare bancă din SUA, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții nefaste să ducă la prăbușirea acesteia, notează The Guardian.

Ce s-a întâmplat cu SVB?

Fiind banca preferată a companiilor din sectorul tehnologic, serviciile SVB au fost la mare căutare pe tot parcursul pandemiei.

Șocul inițial provocat de Covid-19 la începutul anului 2020 a făcut loc rapid unei perioade de aur pentru startup-uri și companiile de tehnologie consacrate, deoarece consumatorii cheltuiau mult pe gadgeturi și servicii digitale.

Multe companii din domeniul tehnologic au folosit SVB pentru a plăti salariile și alte cheltuieli, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Banca a investit o mare parte din depozite. SVB a investit masiv în obligațiuni guvernamentale americane pe termen lung, inclusiv în cele garantate cu ipoteci. Acestea erau, pentru toate scopurile, la fel de sigure precum casele.

Dar obligațiunile au o relație inversă cu ratele dobânzii; când ratele cresc, prețurile obligațiunilor scad. Așadar, când Rezerva Federală a început să crească rapid ratele pentru a combate inflația, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă mult din valoare.

Dacă SVB ar fi putut să dețină acele obligațiuni până la scadență, atunci și-ar fi primit capitalul înapoi. Însă, pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an, companiile tehnologice fiind afectate în mod deosebit, mulți dintre clienții băncii au început să își folosească depozitele.

SVB nu avea suficient numerar la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale cu pierderi mari, fapt ce a speriat investitorii și clienții.

A durat doar 48 de ore între momentul în care banca a dezvăluit faptul că a vândut active și prăbușirea instituției.

Ce a declanșat retragerile de la SVB?

Băncile păstrează doar o parte din activele lor sub formă de numerar, ele sunt susceptibile la o cerere accelerată din partea clienților. Problemele SVB vin din deciziile sale de investiții, dar retragerile au fost declanșată pe 8 martie, după ce banca a anunțat o majorare de capital de 1,75 miliarde de dolari. Ea i-a informat pe investitori că trebuie să astupe o gaură cauzată de vânzarea în pierdere a portofoliului său de obligațiuni.

"Deodată, toată lumea s-a alarmat că banca nu dispune de capital", spune Fariborz Moshirian, profesor la UNSW și director al Institutului de Finanțe Globale.

Clienții erau acum conștienți de problemele financiare profunde de la SVB și au început să retragă bani în număr mare.

Spre deosebire de o bancă de retail care se adresează afacerilor și gospodăriilor, clienții SVB aveau în general conturi mult mai mari.

La două zile după ce a anunțat majorarea de capital, banca în valoare de 200 de miliarde de dolari s-a prăbușit, marcând cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară globală.

E începutul unei crize bancare?

Preocupările imediate cu privire la contagiune pe scară largă au fost limitate de răspunsul rapid al guvernului SUA de a garanta toate depozitele clienților băncilor.

Au existat îngrijorări că, dacă această garanție nu ar fi fost implementată, deținătorii de conturi SVB nu ar fi putut să plătească angajații, trimițând un semnal prost în economie.

Guvernele și autoritățile de reglementare din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie și Australia, verifică expunerea la SVB în sectoarele lor corporative și bancare.

Pe termen lung, întrebarea este dacă vulnerabilitatea SVB la creșterea ratelor dobânzilor există și la alte bănci printr-o supra-expunere la scăderea prețurilor obligațiunilor.

Moshirian nu crede că sistemul bancar este pe cale să se destrame, dar amintește că, inițial, oamenii au simțit că criza creditelor ipotecare subprime a fost controlată. Asta a dus la declanșarea crizei financiare globale.

Pentru a contracara riscul, Rezerva Federală a venit cu un nou program care permite băncilor să împrumute fonduri susținute de titluri de stat pentru a satisface cererile clienților.

Programul este conceput cu scopul de a ajuta băncile să nu fie forțate să vândă obligațiuni guvernamentale, de exemplu, care și-au pierdut valoarea din cauza creșterii ratelor.

Există, totuși, preocupări privind sectorul tehnologiei.

SVB s-a ocupat de Silicon Valley, susținând startup-urile și alte companii tehnologice pe care băncile tradiționale le-ar putea evita.

În ultimele luni, sectorul a redus din personal pe măsură ce condițiile economice s-au deteriorat. Într-un moment în care au nevoie de sprijin financiar, unul dintre cei mai mari susținători ai săi s-a prăbușit.

Bailout?

Guvernul american nu va salva SVB; banca se va prăbuși sau va fi lichidată, cu excepția cazului în care va apărea un cumpărător.

Cu toate acestea, agențiile financiare americane au extins o garanție pentru a acoperi toate depozitele băncii, precum și pentru clienții unei a doua instituții mai mici, Signature Bank, care s-a prăbușit în weekend. 

Acționarii băncii și unii creditori negarantați nu sunt protejați de garanțiile guvernamentale.