Google, Meta și Microsoft cer guvernelor să nu mai investească în companiile de supraveghere și să limiteze utilizarea programelor sofisticate precum Pegasus. Acest soft este doar unul dintre zecile prezente pe o piață înfloritoare a supravegherii.

Săptămâna aceasta, reprezentanți ai marilor companii din domeniul tehnologiei au fost invitați de legislatorii europeni să își împărtășească opiniile cu privire la utilizarea programelor de spionaj în Europa, la două luni de la începerea activității comisiei de anchetă Pegasus (PEGA).

„Această industrie pare să fie înfloritoare", a declarat Charley Snyder, Senior Policy Manager la Google, în fața eurodeputaților. El a subliniat că această industrie e „alimentată de cererea din partea guvernelor".

„Deși utilizarea tehnologiilor de supraveghere poate fi legală în conformitate cu legile naționale sau internaționale, se constată adesea că acestea sunt folosite de guverne în scopuri antitetice față de valorile europene: vizând disidenți, jurnaliști, lucrători pentru drepturile omului și politicieni din partidele de opoziție", a adăugat el.

Astfel de instrumente sunt departe de a fi apanajul exclusiv al guvernelor autoritare: mai multe state membre, printre care Ungaria și Polonia, au recunoscut că sunt clienți ai NSO Group, compania israeliană care oferă Pegasus, dar au negat orice încălcare a legii.

Spania a apărut recent pe pe listă odată cu „Catalangate", o serie de dezvăluiri care arată că activiștii catalani pro-independență au fost supravegheați de către serviciile naționale de informații, cu ajutorul programului de spionaj Pegasus.

„Rețineți, cu îngrijorare crescândă, că utilizarea fără scrupule a acestor tehnologii poate avea un efect mult mai larg și necalculat, punând în pericol părți mari ale ecosistemului", a declarat Kaja Ciglic, director senior pentru diplomație digitală la Microsoft.

David Agranovich, director de politici de securitate la Meta, compania mamă pentru Facebook, Instagram și WhatsApp, a adăugat: „Aceste tipuri de capacități de supraveghere au fost în mod tradițional de competența guvernelor - supraveghere sofisticată, acces și capacități în dispozitive personale, conturi pe internet - care în guvernele democratice sunt în general supuse supravegherii democratice".

Cu toate acestea, el a subliniat că „provocarea industriei de supraveghere sau de închiriere este că face ca acest tip de supraveghere democratică să fie dificil sau imposibil".

Cele trei companii subliniază, de asemenea, că programul de spionaj Pegasus, în ciuda faptului că este cel mai cunoscut în urma dezvăluirilor făcute în iulie anul trecut de un consorțiu de 17 organizații media, nu este singurul instrument de pe piață pentru astfel de scopuri.

„[Grupul de analiză a amenințărilor al Google] urmărește în mod activ peste 30 de furnizori cu diferite niveluri de sofisticare și expunere publică, care vând „exploit-uri” sau capacități de supraveghere unor actori susținuți de guverne", a declarat Snyder de la Google.

Giganții din domeniul tehnologiei au subliniat că, în prezent, „oricine este dispus să plătească, fie că este un regim autoritar, fie că este o persoană privată implicată într-un litigiu, poate pur și simplu să angajeze aceste firme și apoi să desfășoare capacități foarte sofisticate împotriva oricui dorește", a adăugat el.

Cele trei companii au subliniat, de asemenea, că legiuitorii trebuie să ofere un cadru mai strict pentru utilizarea acestor tipuri de instrumente de supraveghere.