Guvernul Dacian Cioloș a eliminat subvențiile de la bugetul de stat pentru biserici, inclusiv pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

În 2015, numai Catedrala Mântuirii Neamului a primit grosul alocării de la bugetul de stat pentru Culte, de 177 milioane lei, potrivit Agerpres (inclusiv rectificări). La acestea s-au adăugat și alte resurse: buget de la Primăria Generală a Bucureștiului, precum și de la Primăria Sectorului 1, precum și de la alte primării din țară. Publicația online Gândul scria că proiectul catedralei adună jumătate din resursele destnate tuturor bisericilor din întreaga țară, depășind resursa bugetului de stat. De exemplu, Primăria sectorului din București alocat peste 3,2 milioane euro alocați bisericilor, Consiliul Județean Hunedoara, peste 900.000 de euro, Consiliul Județean Cluj, aproape 800.000 de euro, scrie sursa citată.

În schimb, bugetul Spitalului de Chirurgie Plastica Reparatorie și Arsuri din București Spitalul de Arși) s-a ridicat la aproximativ 15 milioane de lei, în medie, pe an, în special prin decontările pentru servicii medicale și ceva subvenții directe de la bugetul de stat, conform Jurnalului Național. O altă sursă, Ziarul Financiar, arată că, și în trecut, bugetul Spitalului de Arși a fost de puțin peste 13 milioane de lei (echivalent la acea vreme a 3 milioane de euro).

Spitalul de Arși din București este, potrivit descrierii de pe site-ul instituției, o instituție medicala veche, fondată în 1958 de Agrippa Ionescu, cel care a pus bazele chirurgiei plastice în România și cel care a condus această disciplină timp de câteva decenii.

Pe site-ul instituției sanitare nu se găsesc referiri la bugetul pe anul 2015, singurul document disponibil vizând doar luna ianuarie a acestui an.

 


Guvernul a alocat anul trecut pentru biserici aproape 130 milioane lei, prin bugetul de stat, rectificări bugetare și alte acte, în condițiile în care banii acordați în intervalul 2012-2013 pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult au au însumat 64,2 milioane lei, respectiv 35 milioane lei, potrivit Mediafax.