Banca Națională a României a publicat primul indice de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor pentru împrumuturile în lei. Indicele a fost caclulat de banca centrală la 2,36%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor este publicat începând din 2 mai și este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Nivelul comunicat joi pentru noul indice, de 2,36%, este mai mic decât nivelul ROBOR - ratele dobânzilor de pe piețele monetare interbancare la depozitele plasate - calculat tot de BNR. ROBOR la 3 luni în ziua de joi, 2 mai, era 3,32%, în scădere de la 3,37% pe 30 aprilie, în timp ce ROBOR la 6 luni a fost calculat la 3,39% (față de 3,42% marți).

Nivelul de 2,36% aferent trimestrului patru din 2018, este mai mic și decât media cotațiilor zilnice ROBOR la 3 luni din perioada octombrie-decembrie, care a fost de circa 3,17%.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic și, la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor, care a fost introdus prin Ordonanța de Urgență 19/2019, actul normativ care a modificat OUG 114/2018 care a introdus o taxă pe activele bancare, calculată în funcție de nivelul dobânzilor interbancare.