Banca centrală a majorat dobânda de referință de la 2% la 2,25% în ședința de miercuri a Consiliului de administrație.

De asemenea, au fost crescute cu 0,25 puncte procentuale și ratele de dobândă oferite băncilor pentru banii păstrați la BNR (1,25%) și pentru împrumuturile luate de instituțiile de credit de la banca centrală (3,25%).

Această decizie va fi urmată și de o creștere de mică amploare a dobânzilor la credite, a recunoscut guivernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. „ROBOR la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare”, a spus șeful BNR.

Isărescu a explicat că majorarea ratei dobânzii de referință vizează temperarea inflației. „Măsura pe care am luat-o astăzi urmăreşte să juguleze... inflaţia care acum este determinată în mare măsură de unele preţuri administrate şi de preţul ţiţeiului”, a spus guvernatorul.

Rata anuală a inflației a urcat în luna decembrie la 3,32%, de la 3,23% în noiembrie, peste nivelul prognozat de banca centrală. BNR se așteaptă ca inflația să crească și mai mult în următoarele luni, dar creșterea prețurilor se va temnpera pe finalul anului.