BNR: Impactul Brexit asupra economiei românești va fi modest
Ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar va avea un impact redus asupra economiei României, fiind printre cele mai mici din UE, susține un reprezentant al băncii centrale.
„Din analizele noastre, consecințele ieșirii Marii Britanii din UE sunt gestionabile, atât pentru economie, cât și pentru sectorul bancar”, a declarat joi Florian Neagu, director adjunct, Direcția de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naționale a României (BNR), potrivit Agerpres.
„Studiile noastre arată că impactul Brexit pentru economia României este modest, poate printre cele mai mici din UE, motivul principal fiind gradul redus de integrare. Nu am reușit în ultimele decenii pe partea economică să creștem această conexiune, să aducem mai mult capital britanic în țară”, a mai spus Florian Neagu în cadrul unei conferințe online pe tema Brexit, organizată de Financial Intellingence.
Potrivit acestuia, numărul firmelor cu capital britanic din România este redus, în jur de 3.000 de firme, unele mari sau foarte mari, însă rolul acestor firme în economia românească rămâne modest. Având 1,8% din valoarea adăugată brută pe ansamblul firmelor din țară, produc 1,6% din ansamblul cifrei de afaceri din economie și angajează 1,3% din totalul salariaților.
Livrările către Marea Britanie reprezintă cam 3% din totalul exporturilor României, dar, mai important, Regatul Unit este una dintre puținele state europene cu care România avea o balanță comercială excedentară, adică importurile sunt mai mici decât exporturile. În plus, și calitatea exporturilor are o influență notabilă.
„Nu orice am reușit să exportăm, ci bunuri și servicii cu valoare adăugată mare, de exemplu mașini și echipamente pentru transport, apoi articole manufacturiere, ceea ce arată că, pe acest canal al relațiilor comerciale directe, ieșirea Marii Britanii va aduce o evoluție nefavorabilă pentru balanța noastră comercială", a adăugat Neagu.
Comentarii