Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis luni menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an.

În consecință, BNR a menținut ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an.

Banca centrală a remarcat că, după reducerea ratei dobânzii de referință din ianuarie, condițiile de pe piața financiară au continuat să se amelioreze, chiar dacă au fost afectate de volatilitatea pe piața financiară internațională.

„Totodată, cursul de schimb leu/euro și-a păstrat relativa stabilitate până la finele lunii februarie, inclusiv pe fondul diferențialului ratelor dobânzilor, pentru ca ulterior să consemneze o ușoară ajustare ascendentă, mai modestă decât cele evidențiate în regiune”, consemnează BNR.

Instituția se așteaptă ca rata inflației să crească în următoarele luni. BNR are drept țintă menținerea ratei inflației în intervalul 1,5%-3,5% și estimează că aceasta va fi, mai degrabă, în partea superioară a intervalului țintit. În februarie, rata anuală a inflației a fost de 3,16%, ca urmare a efectelor liberalizării pieței de energie și a scumpirii combustibililor.