Premierul britanic spune că Regatul Unit este gata să se retragă din înțelegerile sale cu UE „în termenii Australiei”, dacă nu se ajunge la un acord privind relația viitoare până la finalul anului. Australia nu are un acord cuprinzător cu UE.

Regatul Unit al Marii Britanii este gata să se retragă din înțelegerile sale privind perioada de tranziție cu Uniunea Europeană (UE) "în termenii Australiei", în cazul în care nu se va ajunge la niciun acord asupra relației lor viitoare, i-a spus premierul Boris Johnson omologului său polonez Mateusz Morawiecki, informează sâmbătă Reuters.

Regatul Unit a părăsit blocul comunitar pe 31 ianuarie. O perioadă de tranziție, în timpul căreia Regatul Unit va rămâne în Piața Unică Europeană și în Uniunea Vamală, va expira pe 31 decembrie și se fac tot mai multe presiuni ca să se ajungă la un acord de liber schimb înainte de aceasta, amintește Agerpres.

În condițiile în care cele două părți nu au ajuns încă la o înțelegere, noi runde de „negocieri intense” urmează în săptămânile viitoare.

„(Johnson) a spus că Regatul Unit va negocia constructiv, dar de asemenea va fi gata să iasă din perioada de tranziție în termenii Australiei, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere", a informat Downing Street într-un comunicat.

Australia nu are un acord comercial cuprinzător cu UE. Comerțul dintre UE și Australia se desfășoară după regulile Organizației Mondiale a Comerțului, chiar dacă există înțelegeri specifice pentru anumite categorii de bunuri.