Brexit: Negocierile în impas. UE cere reuniune de urgență cu Marea Britanie
Vicepreședintele pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a solicitat miercuri să aibă rapid o întâlnire cu ministrul de stat Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE.
„Voi cere desfășurarea cât mai rapid posibil a unui comitet mixt extraordinar asupra acordului de retragere, pentru ca partenerii noștri din Regatul Unit să ofere detalii și să răspundă îngrijorărilor noastre referitoare la proiectul de lege”, a declarat Sefcovic într-o conferință de presă, transmite Agerpres.
El și-a exprimat speranța că Londra va da „asigurări că acordul va fi efectiv pus în practică integral și în termenele prevăzute”.
Comitetul mixt consacrat aplicării acordului de retragere convenit de UE și de Regatul Unit în ianuarie este co-prezidat de Sefcovic și de Gove.
Cei doi au avut marți seară o convorbire telefonică. „I-am transmis foarte clar (lui Gove) că acordul de retragere nu este deschis renegocierii”, a explicat reprezentantul Comisiei.
Guvernul britanic a publicat miercuri un proiect de lege ce repune în discuție angajamentele luate în cadrul Brexitului, o încălcare a dreptului internațional asumată de Londra, ceea ce complică negocierile și așa dificile între UE și Regatul Unit.
În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziție post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absența frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, și pentru a evita reapariția tensiunilor în această regiune.
Începută marți, a opta rundă de negocieri dintre UE și Regatul Unit urmează să se încheie joi. Tratativele între cele două părți vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre ale UE speră să valideze un acord cu Londra.
Regatul Unit a invitat Uniunea Europeană să demonstreze mai mult 'realism' pentru reluarea, marți, a negocierilor dificile cu privire la relația lor în perioada post-Brexit, afirmând totodată că își accelerează pregătirile în vederea unui 'no-deal', informează France Presse.
Dar un ministru britanic a spus înainte de aceastăp rundă că Uniunea Europeană trebuie să manifeste mai multă flexibilitate pentru a ajuta la încheierea unui acord de liber schimb.
„Ne dorim să plecăm cu un acord de liber schimb după modelul celui canadian -- aceasta a fost întotdeauna preferința noastră - și credem că este încă posibil”, a declarat ministrul britanic pentru locuințe, Robert Jenrick, în cadrul unei intervenții la Sky News, întrebat dacă se așteaptă la un Brexit fără acord.
„Dar... dacă ei nu manifestă un grad mai mare de flexibilitate și realism, pe care noi ni-l dorim să-l arate, atunci vom pleca cu un tip de acord comercial existent în relația UE cu Australia și cu alte țări și credem că acesta este, de asemenea, un aranjament bun pentru viitor”, a mai spus acesta.
La rândul său, negociatorul britanic pentru Brexit David Frost a declarat într-un comunicat luni seara că „UE trebuie să manifeste mai mult realism cu privire la statutul nostru de țară independentă”. Potrivit acestuia, „nu ne putem permite să reluăm aceleași lucruri' după 'șase luni de dialog”.
Principalele divergențe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote și taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul dorește un acord extins care să includă norme comunitare privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susține ideea încheierii unui acord clasic de liber schimb.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape patru ani după un referendum considerat istoric ce a marcat sfârșitul a aproape 50 de ani de apartenență la Uniunea Europeană. Dar ea rămâne guvernată de reglementări europene până la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce cele două părți încearcă să încheie un acord liber schimb.
Comentarii