Dimensiunea relațiilor economice dintre două dintre principalele economii ale Europei a fost deosebit de afectată de Brexit – un fapt pe care doar așa-numiții "brexiters" nu au putut sau nu au dorit să-l anticipeze.

Brexit-ul este un "dezastru economic" pentru relațiile comerciale și de investiții dintre Regatul Unit și Germania, ducând la o scădere a investițiilor directe germane în insulele britanice și inducând o diminuare a importanței Marii Britanii Unit ca partener comercial al germanilor", scrie publicația portugheză Jornal Economico.

Brexit-ul este un dezastru economic pentru ambele maluri ale canalului", a declarat Volker Treier, directorul pentru Comerț Exterior al Camerei de Industrie și Comerț Germane (DIHK), în declarații acordate agenției Reuters joi.

Anul trecut, Germania a exportat bunuri în valoare de 73,8 miliarde de euro către Regatul Unit, cu 14,1% mai puțin decât în ​​2016. În anul referendumului, 2016, Regatul Unit era a treia cea mai mare piață de export a Germaniei, dar în 2022 țara a coborât pe locul opt, a afirmat Treier.

Ca partener comercial – combinând exporturile și importurile – Regatul Unit și-a pierdut și mai multă importanță de atunci, coborând de pe locul cinci pe locul 11, a adăugat economistul.

Volumul investițiilor directe germane în Regatul Unit a scăzut și el: în 2021, a fost de aproximativ 140 de miliarde de euro, o scădere de 16,1% față de 2016. Potrivit DIHK, aproximativ 2.163 de companii germane sunt acum active în Marea Britanie, cu 5,2% mai puține decât în ​​2016. 

Cu toate acestea, multe companii britanice s-au mutat în Germania în ultimii ani. Germany Trade and Invest (GTAI), o organizație care ajută companiile internaționale să-și stabilească afaceri în Germania, a numărat peste 1.000 de noi afaceri din Regatul Unit în Germania de la votul privind Brexit-ul.

Numai anul trecut s-au deschis 170 de noi afaceri, cifră depășită doar de companiile din Statele Unite și din vecina Elveție, ceea ce presupune că britanicii încearcă să depășească limitările impuse de plecarea lor din (atunci) cei 28.

"Ne așteptăm ca investițiile din Regatul Unit să rămână la un nivel ridicat", a declarat directorul general al GTAI, Robert Hermann, citat de aceeași sursă. "Este important ca întreprinderile britanice să dețină o poziție în Uniunea Europeană".

Dimensiunea Germaniei, dar mai ales localizarea sa centrală – un "hub" pentru toată Europa – reprezintă un avantaj atunci când este vorba despre atragerea companiilor din Regatul Unit, a adăugat acesta.

"Plecarea Regatului Unit a îngreunat relațiile noastre comerciale strânse și există încă o incertitudine considerabilă și necesitatea unei planificări juridice în afaceri între companiile din Regatul Unit și cele germane", a mai afirmat acesta.

Sursa: RADOR