O mare bază publică europeană de date cu mii de informații despre piețele de capital, servicii financiare și în special, finanțele durabile va fi finanțată în proporție de 40% din bugetul UE și 60% de către statele individuale, va fi gratuită.

Excepție fac descărcările deosebit de masive. 

Baza va fi gestionată de ESMA, autoritatea europeană care supraveghează piețele financiare, scrie IlSole24Ore.

Tot ESMA va înființa punctul unic de acces european (ESAP) la 42 de lunide la intrarea în vigoare a regulamentului, o măsură care va fi imediat operațională în reglementările naționale, fără a fi necesară transpunerea. 

Caracteristici și standarde

S-a hotărât ca pe lângă informațiile cerute de legislația europeană, în baza de date să fie incluse și comunicări voluntare din partea companiilor din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, este esențial ca astfel de știri să aibă un format comun și să fie comparabile în ceea ce privește credibilitatea și utilizarea cu cele furnizate în mod obligatoriu. Acestea din urmă se vor distinge, în cadrul ESAP, de cele făcute voluntar.

Baza de date europeană va include date financiare și de sustenabilitate, adică cele care reies din declarații nefinanciare (noul regulament este CSRD, ed.). Nu numai. Deputații europeni au făcut eforturi și pentru colectarea de informații privind activele cripto și cele legate de obligațiunile verzi. Mai există apoi capitolul dedicat întreprinderilor mici și mijlocii. Pentru a face mai vizibil acest important segment corporativ, și în perspectiva tranziției ecologice, informațiile referitoare la IMM-uri vor fi colectate în baza de date.

În general, scopul este de a informa mai bine investitorii și alți participanți cheie de pe piața de capital, precum și organizațiile neguvernamentale.

Pedro Silva Pereira, europarlamentar S&D, a fost raportorul Parlamentului pentru această dispoziție: ''În calitate de raportor al Parlamentului, sunt deosebit de mulțumit că am reușit să obținem o extindere a domeniului de aplicare al ESAP (baza de date, ed.), care acoperă acum importante reglementări ecologice, dar și criptomonedele. La fel de important este faptul că nu vor fi impuse sarcini suplimentare companiilor noastre.

ESAP urmărește în principal să îmbunătățească accesibilitatea și disponibilitatea datelor companiilor publice la nivel european.

Sursa: RADOR