Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la o înțelegere aseară asupra bugetului Uniunii pentru 2022, care prevede o creștere de circa 5 miliarde de euro față de cel aferent anului în curs.

„Aseară, cu câteva minute înainte de termenul final al negocierilor, echipa de negociatori a Parlamentului European, din care fac parte în calitate de raportor alternativ al Grupului S&D, privind bugetul european pe anul 2022, a obținut 479,4 milioane în plus pentru cetățeni în bugetul european”, a scris pe Facebook europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

În total, bugetul UE pentru 2022 se ridică la 169,5 miliarde de euro, din care o mare parte o reprezintă subvențiile pentru fermieri și fondurile pentru investiții în dezvoltare regională.

Bugetul total este mai mare decât propunerea inițială a Comisiei, dar sub cerințele avansate de eurodeputați. Parlamentul European a intrat în negocieri cu o solicitare de 171,8 miliarde de euro, în timp ce statele membre au propus 167,7 miliarde de euro, ușor sub cifra de 167,8 miliarde propusă de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în prima sa variantă pentru bugetul pe 2022.

Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022 urmează a fi ratificat de Consiliu și de plenul Parlamentului European în următoarea sesiune plenară, urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, a menționat Siegfried Mureșan, viceliderul Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete și unul dintre negociatorii Parlamentului European privind bugetul UE.

„În primul rând, noul buget va cuprinde o alocare de aproximativ 839 milioane de euro pentru Programul European de Sănătate. Creșterile de alocări bugetare pentru Programul European de Sănătate au constituit o prioritate și reprezintă o victorie a Parlamentului European.

Inițial, Comisia Europeană a propus un buget de 788 milioane de euro pentru acest program. În urma negocierilor și a acordului de ieri, Programul European de Sănătate va avea un buget mai mare. Pandemia de coronavirus ne-a arătat foarte clar că avem nevoie de soluții la nivel european pentru îmbunătățirea serviciilor medicale din Uniunea Europeană. Criza sanitară încă nu s-a terminat și este evident că trebuie să investim în continuare în modernizarea și întărirea sistemelor noastre de sănătate”, a spus Mureșan.

El a menționat că și programul de mobilitate universitară Erasmus+ a primit o alocare suplimentară de 35 milioane de euro față de propunerea inițială a Comisiei, până la un buget total pentru 2022 de aproximativ 3,4 miliarde de euro, în timp ce Parchetul European primește aproximativ 57 milioane de euro pentru a sprijini eforturile instituției de a combate frauda, corupția și alte nereguli care afectează bugetul UE.

„Totodată, am crescut finanțarea pentru mai multe programe și politici care contribuie la crearea de locuri de muncă în Uniunea Europeană, cum ar fi Programul «Orizont Europa» sau Facilitatea pentru Conectarea Europei. În ultimii ani a fost din ce în ce mai evident că finanțarea cercetării și inovării este unul dintre cele mai bune moduri de a utiliza resursele noastre comune la nivel european pentru a depăși pandemia de COVID-19. Tocmai de aceea, am reușit să obținem pentru anul 2022 o creștere de 60 milioane de euro pentru Programul Orizont Europa față de propunerea inițială a Comisiei de 12,18 miliarde de euro”, a mai spus Siegfried Mureșan, care a menționat și creșterea fondurilor pentru securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene cu 25 milioane de euro pentru anul următor.

La rândul său, Victor Negrescu a menționat plusurile de 86 de milioane de euro pentru sănătate, 30 de milioane de euro pentru IMM-uri, din care 10 milioane de euro pentru turism, 35 de milioane de euro pentru educație, 47 de milioane de euro pentru mediu, 10 milioane de euro pentru Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova sau 190 milioane de euro pentru solidaritatea internațională.

„Aceste sume se traduc în mai mulți bani europeni pentru medicamente și echipamente medicale, dotarea școlilor, protejarea mediului, reconstrucția zonelor afectate de inundații sau sprijinirea IMM-urilor, turismului și tinerilor”, a subliniat eurodeputatul PSD.

În total, bugetul UE reprezintă 1,14% din venitul național brut al statelor membre.