Liderii statelor membre nu s-au pus încă de acord în privința bugetului pe termen lung al UE, dar Comisia a propus deja un buget pentru primul an din viitorul cadru financiar multianual, care ar putea fi triplu față de cel pentru 2020.

Comisia Europeană a propus miercuri un buget de 166,7 miliarde de euro pentru 2021, care va fi completat de granturi în valoare de 211 miliarde de euro și de împrumuturi în valoare de aproximativ 133 de miliarde de euro în cadrul Next Generation EU, instrumentul destinat redresării economiei europene după pandemia de COVID-19.

În 2020, bugetul UE (incluzând rectificările) este de 172,5 miliarde de euro ca angajamente (capacitatea de a contracta în 2020 obligații juridice până la respectivul plafon), respectiv de 155,4 miliarde de euro sub formă de plăți ale unor cheltuieli reale în acest an.

Dacă bugetul propus pentru 2021 va fi adoptat în forma prezentată de Comisie, practic statele membre UE ar beneficia de trei ori mai multe fonduri față de cele disponibile în acest an.

Comisia a propus - pentru a facilita revenirea economică după criza sanitară produsă de epidemia de coronavirus - un instrument, numit Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde de euro, care să completeze bugetul UE pentru perioada 2021-2027, de circa 1.100 de miliarde de euro.

Comisia speră că, în 2021, bugetul anual și instrumentul Next Generation EU vor mobiliza împreună investiții semnificative pentru a repara daunele economice și sociale imediate cauzate de pandemia de coronavirus, a lansa o redresare durabilă, a proteja locurile de muncă și a crea altele noi.

„Bugetul este, de asemenea, în deplină concordanță cu angajamentul de a investi în viitor pentru realizarea unei Europe mai verzi, mai digitale și mai reziliente”, a precizat Comisia.

Fondurile vor contribui la reconstrucția și modernizarea Uniunii, prin încurajarea tranziției verzi și a tranziției digitale, prin crearea de locuri de muncă și prin consolidarea rolului Europei la nivel mondial, a mai spus Executivul UE.

Proiectul de buget pentru 2021 se bazează pe propunerea Comisiei privind următorul buget pe termen lung al UE, astfel că depinde de adoptarea acestuia.

După ce Parlamentul European și Consiliul vor ajunge la un acord cu privire la cadrul financiar 2021-2027, inclusiv cu fondurile pentru Next Generation EU, Comisia își va adapta în consecință propunerea privind bugetul 2021.