65 de companii au aplicat pentru achiziționarea de gaze naturale prin platforma comună a UE. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 2 mai, scrie publicația bulgară Sega.

65 de companii au aplicat pentru achiziționarea de gaze naturale prin platforma comună a UE. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 2 mai. Acum vor fi procesate ofertele și este de așteptat ca până la sfârșitul lunii să fie încheiate contracte.

Platforma de achiziție în comun de gaze AggregateEU a fost lansată pe 25 aprilie, având ca scop să aducă în același loc cumpărătorii cu vânzătorii. Există deja 101 de companii înregistrate pe aceasta.

Vicepreședintele Comisie Europene, Maros Șefcovici a comentat pentru Reuters că este plăcut surprins de interesul mare. El a menționat că 77% dintre cererile înregistrate sunt pentru furnizarea de gaz prin conducte, iar 23% - pentru gaz lichefiat, dar nu a precizat ce volume au fost oferite.

Este interesant dacă cumpărători-cheie precum Uniper din Germania și Engie din Franța vor beneficia de Aggregate EU și în ce volume.

Scopul UE cu această platformă este de a evita scenariul din vara trecută, când statele membre au concurat între ele pentru a-și reface rezervele de gaze pentru iarnă, iar acest lucru a contribuit și mai mult la creșterea prețurilor, care au atins un maxim istoric în luna august.

Piețele sunt acum calme, iar cotațiile de pe bursa olandeză TTF sunt sub 36 euro pe MW/h. Spre comparație, în august anul trecut au fost înregistrate recorduri de peste 300 de euro.

Se așteaptă ca primele livrări convenite prin AggregateEU să înceapă în iunie sau iulie - la începutul sezonului de comprimare a gazelor în depozitele de gaze. Contractele care se vor încheia prin intermediul platformei au un termen de un an.

După prima licitație, UE intenționează să organizeze mai multe achiziții comune, obligând guvernele să pună în comun cererea de 15% din rezervele lor de gaze stocate pentru iarnă, notează Bloomberg.

Sursa: RADOR