Bulgaria este țara din UE care raportează în primul trimestru al anului cea mai mare creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră (+38%) față de aceeași perioadă a anului 2021, potrivit datelor Eurostat.

Aceasta este urmată de Malta (+21%) și Irlanda (+20%).În total, cele 27 de țări membre au eliberat în atmosferă echivalentul a 1,029 miliarde de tone de dioxid de carbon, relatează Dnevnik. Acesta este încă sub nivelul perioadei ianuarie - martie 2019 (1,035 miliarde tone), adică înainte de pandemie. Explicația creșterii este din nou efectul COVID-19 - redresarea economiilor și reluarea călătoriilor.

Echivalent de CO2 reprezintă o măsură de comparare a emisiilor diferitelor gaze cu efect de seră pe baza potențialului lor de încălzire globală cu cel al dioxidului de carbon (CO2).

La începutul acestui an, Eurostat a raportat o creștere a emisiilor dăunătoare climei în comparație cu nivelurile de dinainte pandemie, când emisiile din ultimul trimestru al anului 2021 le-au depășit pe cele din al patrulea trimestru al anului 2019.

La începutul anului 2022, sectoarele economice cu cele mai multe emisii sunt gospodăriile cu 24%, urmate de furnizarea de energie electrică și gaze cu 21% și de producția cu 20%. Transporturile și activitatea de depozitare reprezintă sectorul cu cea mai mare creștere anuală față de primul trimestru din 2021 (+21%), urmat de minerit (+15%) și construcții (11%).

Țările de Jos și Finlanda sunt singurele state din UE care nu au înregistrat o creștere a emisiilor naționale de CO2, potrivit datelor Eurostat. În cadrul așa-numitului European Green Deal, statele membre ale UE urmăresc să-și reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Sursa: RADOR