Operatorul de stat bulgar din domeniul gazelor - Bulgartransgaz - și-a anunțat intenția de a licita capacitatea de transport a gazelor naturale din Turcia către Bulgaria și în sens invers în punctul Strandja-Malkoclar, scrie Mediapool.

Aceasta face parte din gazoductul Transbalcanic, neutilizat din ianuarie 2020, dar este din nou pe harta gazelor, odată cu semnarea, în primele zile ale anului 2023, a acordurilor dintre Bulgargaz și operatorul turc de gaze BOTAS pentru acces la terminalele turcești pentru regazificarea gazelor lichefiate și a rețelei turcești, precum și a Bulgartransgaz pentru utilizarea Strandja-Malkoclar.

De la parafarea acestor documente până în prezent, pe acolo au trecut aproximativ 189 de milioane de kWh de gaz din Turcia spre Bulgaria. Acestea nu includ cantitățile de la petrolierul companiei americane Cheniere pentru Bulgargaz, care a acostat la terminalul turc Marmara Ereglisi pe 12 aprilie. Probabil că aceste cantități au devenit obiectul unei tranzacții virtuale și, prin urmare, nu au intrat fizic în Bulgaria.

Bulgartransgaz (BTG) a anunțat acum că intenționează să desfășoare licitații pe platforma de rezervare de capacitate RBP pentru un produs lunar de capacitate fermă în ambele direcții ale punctului de contorizare Strandja-Malkoclar pentru luna iunie 2023. Capacitatea de transport va fi oferită pentru testare doar pentru luna viitoare. În direcția Bulgariei, cantitățile sunt de 63.200 MWh pe zi, iar spre Turcia - 32.000 MWh, cât și-au propus pentru rezervare pe partea turcă.

Operatorul bulgar reamintește că cu BOTAS nu există semnat un acord de interoperabilitatea și pentru conectarea celor două rețele în acest punct. Adică lipsesc proceduri unificate de distribuire a cantităților măsurate, de acceptare a cererilor și cereri de corectare, schimb de date etc., proceduri care ar trebui aplicate simultan pe ambele părți ale punctului. Din acest motiv, la lansarea capacității lunare a platformei europene RBP de rezervare a unui astfel de produs sunt descrise condițiile în care este oferit acesta.

Din descrierea acestora reiese clar că BOTAS asigură o presiune minimă de 50 bari la livrarea gazului în Bulgaria și trebuie să confirme cantitățile concrete de transfer înainte de a avea loc transportul. "Repartizarea cantităților măsurate între utilizatori se face pe baza distribuției efectuate de operatorul de transport de gaze BOTAS, iar în cazul în care aceasta nu este furnizată - proporțional cu cantitățile anunțate”, explică BTG.

La încheierea unui acord între operatori cu privire la gestionarea unui cont de echilibrare operațională temporară (OBA), se va aplica metoda "distribuire eglală a ceea ce s-a anunțat", iar datele cu privire la cantitățile măsurate ale stației turcești Malkoclar se vor livra zilnic, adaugă Bulgartransgaz.

Cu această licitație, compania bulgară își continuă încercările de a da în folosință traseul bulgar al gazoductului Transbalcanic, care are o capacitate de circa 16-18 miliarde de metri cubi pe an.

În urmă cu aproximativ o lună, la Sofia a fost semnat un acord între Azerbaidjan, Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria pentru a stimula cooperarea și înțelegerea în vederea construirii unei noi rute pentru furnizarea de gaz azer în Europa.

În proiectul Solidarity Ring (STRING), care include și traseul gazoductului Transbalcanic prin Bulgaria și România, Turcia nu participă deocamdată, ceea ce este de fapt cheia realizării intenției, deoarece este prima țară spre Europa din rețeaua de tranzit.

Sursa: RADOR