La doar două luni după ce a fost introdusă prin lege, formațiunile GERB și Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată renunță la taxa de 20 de leva MW/h pentru transportul gazelor rusești prin Bulgaria.

Potrivit publicației DNEVNIK, la două luni după ce a fost introdusă prin Legea de control privind implementarea măsurilor restrictive legat de acțiunile Rusiei, ce au destabilizat situația din Ucraina (Legea sancțiunilor), formațiunile GERB și Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată renunță la taxa de 20 de leva MW/h pentru transportul gazelor prin Bulgaria.

Acest lucru a devenit clar din declarațiile liderilor Boiko Borisov (GERB) și Kiril Petkov (Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată) în fața jurnaliștilor din Adunarea Națională de la Sofia.

"Pentru taxa de transport de gaze, vom urma abordarea generală europeană. Această taxă nu ar trebui să fie unilaterală din partea Bulgariei, ar trebui să lucrăm cu Comisia Europeană", a declarat Kiril Petkov. El a spus că legea va fi schimbată din nou, pentru a se întârzia intrarea în vigoare a taxei.

Boiko Borisov a făcut o legătură între eliminarea taxei de negocierile Bulgariei pentru aderarea la Schengen: "Suntem destul de aproape de Schengen. Orice variante, cum ar fi taxa, ne-ar putea împiedica în ultimul moment, am decis să aplicăm abordarea europeană", a spus el.

Președintele Partidului Socialist Bulgar (BSP), Cornelia Ninova, a anunțat că partidul său a fost împotriva introducerii taxei chiar de la început: „Unele țări europene au amenințat atunci că ne vor bloca pentru Schengen, iar răspunsul guvernanților a fost că suntem rusofili, anti-europeni. Îi întreb astăzi ce sunt: euro-atlantici sau rusofili".

Taxa a intrat în vigoare la 13 octombrie, când modificările aduse Legii privind sancțiunile împotriva Rusiei au fost publicate în Monitorul Oficial bulgar, dar nu au existat venituri din aceasta. Ministrul bulgar de finanțe, Asen Vasilev, a promis chiar încasări de 2,4 miliarde de leva la buget din această taxă, dar după un acord cu GERB și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, el însuși a spus că acest lucru „nu este 100% sigur că se va realiza”.

Încă de la intarea în vigoare a proiectului de lege, președintele bulgar Rumen Radev a declarat că noile reglementări vor duce doar la falimentul Bulgartransgaz. Guvernul a negat că ar exista un asemenea pericol, dar cu toate acestea, o lună mai târziu, în lege a fost stipulat în mod expres că societatea de stat pentru transportul gazelor nu colectează taxa. Bulgartransgaz a anunțat însă că a acumulat datorii de 260 de milioane de leva până la revizuirea legii.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA