Una dintre cele mai murdare centrale termice din Europa - Brikel - se află în Bulgaria. Astăzi este o ruină și o urmă a visurilor de odinioară despre viitor, dar continuă să funcționeze.

Bulgaria își asigură aproximativ 40% din necesarul de energie electrică cu cărbune brun, iar acesta este o sursă principală de emisii nocive de dioxid de carbon în sectorul energetic, se arată în publicație, scrie Maximilian Probst în publicația germană Die Zeit, preluată de Dnevnik.

El subliniază că și alte țări depind de cărbunele bulgar, întrucât Bulgaria exportă energie electrică în Serbia, România, Turcia și Grecia.

După presiunea continuă din partea UE de anul trecut, Bulgaria a fost de acord să își reducă emisiile anuale cu 40% până în 2025, comparativ cu 2019. În acest scop, unele dintre centralele termice trebuie închise foarte curând, pentru care Bulgaria va primi șase miliarde de euro de la UE. 

Bulgaria subvenționează puternic această producție

În realitate, Bulgaria produce doar o mică parte din emisiile nocive pe care Germania, de exemplu, le creează, evidențiază Die Zeit, explicând că șapte dintre cele mai poluante zece termocentrale din Europa sunt situate chiar în Germania.

Germania și Polonia sunt cele două țări responsabile pentru mai mult de jumătate din toate emisiile cu efect de seră din producția de energie electrică din UE.

Brikel, totuși, este un simbol - pentru că este deosebit de murdară și deosebit de dăunătoare. Aceasta este o centrală care arată cum continuă Europa să trăiască în trecut, scrie Maximilian Probst. Autorul subliniază că prosperitatea municipiului Stara Zagora aflat din apropiere se datorează și cărbunelui, dar nu pentru că această industrie este atât de eficientă, ci pentru că este puternic subvenționată de guvern.

După cum scrie Die Zeit, dacă guvernul nu ar fi dat milioane de euro pentru certificatele de emisii ale centralelor, acestea ar fi fost închise de mult.Mihaela Dineva, expert la Agenția pentru Dezvoltare Economică Regională din Stara Zagora, a declarat pentru Die Zeit că tema schimbărilor climatice a fost abordată greșit de la bun început - ar fi trebuit să se arate o viziune pozitivă: că oamenii pot avea o sănătate mult mai bună, dacă se oferă locuri de muncă noi și mai curate. Ea mai subliniază că oamenii nu sunt bine informați - inclusiv pentru că unele tendințe naționaliste din politică prezintă cărbunele ca factor de independență energetică. 

Lobby-ul cărbunelui se simte în siguranță 

Jurnalistul de la Die Zeit a vorbit și cu expertul în energie Martin Vladimirov de la Centrul pentru Studiul Democrației, care împărtășește din așteptările sale legate de faptul că Bulgaria va primi mai mult sprijin din partea Germaniei pentru schimbările climatice.

Șeful programului pentru climă și energie WWF-Bulgaria, Apostol Diankov, a fost citat și el spunând că: "La noi, lobby-ul cărbunelui se simte atât de în siguranță încât nu are nicio temere". Potrivit acestuia, pentru mulți politicieni, precum și pentru sindicatele miniere din cărbune, planul UE nu este altceva decât o bucată de hârtie. "Ei cred că și în viitor vor putea strânge bani de la UE, dar vor și continua să ardă cărbune".

Die Zeit, însă, citează date conform cărora populația bulgară este pregătită pentru o nouă politică energetică: 61% dintre respondenții la un sondaj Eurobarometru spun că susțin schimbările climatice.

Dar vocea sindicatelor se aude mai puternic, subliniază Diankov, și nici la cel mai înalt nivel politic nu se mai pot aștepta acum decizii legate de climă, din cauza faptului că cele cinci alegeri consecutive din Bulgaria nu au dus la stabilitate, a comentat publicația.

Sursa: RADOR