Lansat în urmă cu doi ani la București, în prezența Ursulei von der Leyen, proiectul Coridorului verde a intrat marți într-o nouă fază prin lansarea companiei joint venture, care va face studiul de fezabilitate și va implementa proiectul.

CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works au semnat actele constitutive ale companiei Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorului Verde, în cadrul celei de-a 8-a reuniuni ministeriale a Proiectului „Coridorul Verde”, între  Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

Totodată, miniștrii energiei din cele patru state au semnat un protocol de amendare a acordului care clarifică faptul că legislația europeană și obligațiile care decurg din calitatea României și Ungariei de state membre UE prevalează față de prevederile acordului.

La reuniune au participat și oficiali bulgari, care au discutat despre posibilitatea alăturării Bulgariei la studiul de fezabilitate și la proiectul de infrastructură. 

Proiectul prevede construirea unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu,  care va conecta, prin Marea Neagră, România și Georgia, conexiunea fiind prelungită în Ungaria și Azerbaidjan.

Proiectul de infrastructură energetică va interconecta piețele de energie din zona Mării Negre, asigurând diversitatea surselor de aprovizionare, ministrul român al Energiei Sebastian Burduja explicând că în prezent energia este mai scumpă în Europa de Est, unul dintre motive fiind că nu există "suficientă diversificare”. 

Piața europeană nu funcționează "suficient de bine, sursele mai ieftine de energie nu ajung întotdeauna la est și de aceea avem nevoie de rute suplimentare” pentru securitate, competitivitate și energie verde, a declarat Burduja, într-o conferință comună de presă după reuniune.

Totodată, proiectul va contribui la decarbonizarea sectorului energetic, având în vedere faptul că va transporta în principal energie din surse regenerabile, a mai spus Burduja.

Primele rezultate ale studiului de fezabilitate vor fi anunțate la a noua reuniune, care va avea loc la Baku, Azerbaidjan, în noiembrie. 

Ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov a declarat că pe viitor ar trebui gândită interconectarea acestui coridor cu un alt coridor între Europa și țările central-asiatice pentru a crea un singur coridor energetic care să lege Asia de Europa. 

Prin acest proiect, Georgia poate "să devină parte a pieței europene de energie”, un pas foarte important în condițiile în care Georgia dorește să devină membră a UE, a precizat ministrul georgian al economiei și dezvoltării sustenabile, Levan Davitashvili. 

Proiectul Coridorului Verde este susținut de Comisia Europeană, Ursula von der Leyen, participând personal la semnarea acordului între părți care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe 17 decembrie 2022. De asemenea, Comisia Europeană a participat la toate reuniunile ministeriale și la întâlnirile tehnice, potrivit Ministerului român al Energiei.