Promovarea României la statutul de piaţă emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană, spune Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piaţă emergentă de la cel de piaţă de frontieră, decizia fiind luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.

„Un nou statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră. Tocmai de aceea, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunităţile investiţionale pe bursă”, a explicat Anghel.

Potrivit BVB, este pentru prima dată când un furnizor global de indici upgradează piaţa de capital românească la piaţă emergentă.Această promovare va permite pieţei de capital şi economiei româneşti să absoarbă noi fonduri şi transmite un semnal puternic către companiile private şi de stat că pot creşte semnificativ prin intermediul bursei.

Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzacţionare şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare.