Promovarea României la statutul de piață emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană, spune Lucian Anghel, președintele BVB.

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, decizia fiind luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.

„Un nou statut înseamnă noi posibilități de investiții. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum și care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum acești administratori de fonduri erau restricționați, prin prospect, să investească în piețele de frontieră. Tocmai de aceea, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunitățile investiționale pe bursă”, a explicat Anghel.

Potrivit BVB, este pentru prima dată când un furnizor global de indici upgradează piața de capital românească la piață emergentă.Această promovare va permite pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri și transmite un semnal puternic către companiile private și de stat că pot crește semnificativ prin intermediul bursei.

Bursa de Valori București administrează piețe de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzacționare și furnizează o gamă variată de servicii participanților la piețele financiare.