Piețele internaționale au înregistrat scăderi puternice pe fondul temerilor legate de pierderile economice cauzate de pandemia de coronavirus.

În Europa, bursele au închis la cel mai redus nivel din ultimii aproape șapte ani, investitorii panicați vânzând acțiuni, după ce marile companii au anunțat oprirea producției, scriu agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 3,9%, anulând creșterea de marți, când guvernele au început să anunțe măsuri de stimulare de miliarde de euro pentru economia regiunii. În martie, indicele STOXX 600 a pierdut un sfert din valoarea sa și se îndreaptă spre cea mai proastă lună înregistrată vreodată după ce epidemia a ajuns din China în Europa.

Acțiunile de pe piața britanică au pierdut peste 4 procente, în timp ce principalii indici ai pieței din Paris și Frankfurt au pierdut peste 5,5%.

Pierderi mari au înregistrat și piețele americane, unde indicele Dow Jones a scăzut cu 6,3%, în timp ce indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 5,2%.

Acțiunile asiatice se tranzacționează în scădere joi dimineață, dar declinul este semnificativ mai redus.

Pachetul de stimulare anunțat de Banca Centrală Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, pare să mai fi atenuat din temerile investitorilor, deși așteptările analiștilor arată că măsurile severe de carantină luate în multe state vor împinge cele mai mari economii ale lumii în recesiune.

Estimările cu privire la durata pagubelor au fost prelungite până la vară. Japonia este deja în recesiune, o situație similară este iminentă în Europa, iar SUA vor intra în recesiune în al doilea trimestru, susțin analiștii de la IHS Markit.